Buurtenoverleg Drukte in de Stad

Print Friendly, PDF & Email

drukteOp maandag 12 september organiseert het wijkcentrum d’Oude Stadt een buurtenoverleg dat in het teken zal staan van ‘Drukte in de Stad’. Voor deze avond is wethouder Ollongren uitgenodigd om aan te schuiven en te horen wat er speelt onder de bewoners. Tijdens het overleg staat het thema buurteconomie en handhaving centraal.

Buurteconomie
Amsterdam, de bruisende stad met allerlei mogelijkheden, groeit. Deze groei staat aan de ene kant in het teken van meer werkgelegenheid en meer levendigheid. Aan de andere kant betekent deze groei dat de grenzen van de stad worden opgezocht en de druk(te) in Amsterdam toeneemt. Op sommige plaatsen is de grens van de excessieve overlast bij bewoners bereikt. Dit brengt spanningen met zich mee.

Het wijkcentrum ziet steeds meer Tickets, Touringswinkels en Nutellawinkels openen. Daarnaast horen wij van verdringing van maatschappelijke functies zoals huisartsen, fysiotherapeuten en andere dienstverleners in de binnenstad door bijvoorbeeld stijgende huren.

Economische belangen nemen steeds meer toe, huren stijgen, het winkelaanbod lijkt steeds meer gericht op bezoekers in plaats van bewoners. Er ontstaat in de binnenstad een steeds grotere spanning tussen een diverse (buurt)economie en het ontstaan van een economische monocultuur.

Handhaving
Efficiënte handhaving door de gemeente. De gemeente heeft zich als doel gesteld om efficiënter te handhaven. Dit betekent met minder meer realiseren. Zijn er alternatieven voor de huidige manier van handhaven.

Want het wijkcentrum hoort steeds vaker vanuit bewoners de roep om bestaande regels beter te handhaven. Het wijkcentrum ziet hier expliciet een rol voor bewoners weggelegd. Het wijkcentrum wil graag ook horen hoe wij als bewoners hier een rol in kunnen spelen.

Het programma is als volgt:

19.30 uur: Inloop.
20.00 uur: Opening van de avond door het wijkcentrum.
20.10 uur: Toelichting wethouder Kasja Ollongren op beleid en visie op het thema ‘Balans in de stad’.
20.20 uur Gastspreker Janny Alberts, directeur NV Zeedijk over haar kijk op een gezonde buurteconomie handhaving en de rol voor de bewoner hierin.
20.45 uur Gelegenheid voor discussie en suggesties van aanwezigen op het thema buurteconomie en handhaving.
Aansluitend afsluiting en borrel.

 

Toelichting gastspreker:
Het wijkcentrum heeft de directeur van NV Zeedijk, Janny Alberts uitgenodigd om haar visie te delen op hoe een gebalanceerde buurteconomie en efficiënte handhaving eruitziet. De NV Zeedijk is een gemeentelijke onderneming die op basis van haar vastgoed op de Zeedijk actief stuurt en handhaaft om zo commerciële en maatschappelijke belangen af te wegen. Voor meer informatie zie ook: nvzeedijk.nl.

Oproep
Heeft u voorbeelden (foto’s,  films etc.) over de monocultuur, verdringing van maatschappelijke functies en/of handhavingsproblemen? Stuur deze voorbeelden dan uiterlijk 5 september voorafgaand aan het buurtenoverleg aan ons toe. Gebruik daarvoor onderstaand formulier. Wij maken dan een mooie compilatie van de toegezonden voorbeelden en vertonen die op het buurtenoverleg.

[caldera_form id=”CF579d98efb8c42″]