Amsterdamse Airbnb-woningen nu massaal huurwoningen

Print Friendly, PDF & Email

Nico van Gog heeft in opdracht van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA) onderzoek gedaan naar woningen die voorheen werden aangeboden op het AirBnB-platform. Deze woningen blijken sinds de coronacrisis massaal te worden aangeboden als (tijdelijke) huurwoningen. Het gaat mogelijk om zeer grote aantallen woningen. Deze bevinding onderstreept de vraag van het netwerk: een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad. Het onderzoek is gestuurd aan wethouder Ivens

Waarschijnlijk omdat eigenaren de vakantieverhuurwoningen niet meer aan toeristen konden verhuren, veranderden ze sinds half maart – een week na de eerste coronadode in Nederland – deze in reguliere huurwoningen. Dat blijkt uit het onderzoek dat het HNA uitgevoerd door Nico van Gog. Dezelfde woningen die eerder stonden op vakantieverhuurplatforms als Airbnb en Booking.com stonden ineens op reguliere verhuursites zoals Pararius en Kamernet. Het merendeel van de woningen is voor een periode van twee, drie of vier maanden beschikbaar. Huurprijzen variëren van 1.000 tot 1.750 euro per maand met uitschieters naar boven.

Dingeman Coumou, woordvoerder van het HNA: “De uitkomst van het onderzoek bewijst dat verhuurders opportunistisch zijn en streven naar winstmaximalisatie. Veel reguliere huurwoningen zullen straks net zo makkelijk weer vakantiewoningen worden”.

Verbod op vakantieverhuur nodig
Het HNA constateert dat nu bewijs is geleverd dat zeer grote aantallen, mogelijk duizenden, Amsterdamse woningen voor vakantieverhuur zijn onttrokken aan de huurmarkt. HNA vraagt daarom om een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad. Eerder schreef het onafhankelijke platform van huurders daarover al een brief naar het college van burgemeester en wethouders. De stad is juist gebaat bij meer woonruimte voor bewoners. En Amsterdam is prettiger als de stad niet wordt overspoeld door toeristen. Veel Amsterdammers ervaren dat op dit moment.

Coumou: ‘Het gemak waarmee ineens duizenden woningen vrijkomen voor de reguliere huurmarkt laat zien hoe marktwerking woonruimte weghoudt bij inwoners van Amsterdam. Dat moet stoppen.’

Bijlage