Amsterdam stop greenwashing!

Print Friendly, PDF & Email

Meer dan 400 activisten, jong en oud, protesteerden vrijdag 25 september tegen de greenwashing door dit college. Ondanks de regen, allemaal fietsend richting de Stopera en weer terug naar het Museumplein. Met speeches, die niets aan duidelijkheid te wensen overlieten.

De klimaatcoalitie riep op tot het fietsprotest. De Klimaatcoalitie bestaat uit verschillende groepen, waaronder Fridays For Future Amsterdam, Extinction Rebellion Amsterdam en d’Oude Stadt. Zij vormen de Amsterdamse Klimaatcoalitie. De actie op 25 september maakte onderdeel uit van de internationale actiedag van Fridays For Future, die door heel Nederland plaatsvond en de rest van de wereld. In Amsterdam luidde de overkoepelende boodschap: Stop de Greenwashing van Amsterdam!

Het college, dat probeert over te komen als buitengewoon groen, kiest voor maatregelen die enerzijds niet groen, en anderzijds niet rechtvaardig te noemen zijn, zoals energievoorziening in de vorm van een biomassacentrale en het vernietigen van de Lutkemeerpolder om daar het zoveelste distributiecentrum te bouwen. Daarnaast neemt zij niet de juiste verregaande stappen richting een rechtvaardige energietransitie.

Door verbouwingen bij de Stopera bleek er minder ruimte en kon met de massale groep mensen daar de 1,5 meter-maatregel niet gegarandeerd worden. Daarom werd er niet gestopt voor de deur bij de Stopera, maar fietst de hele groep een rondje langs de Stopera. Daarna fietste de groep via de Utrechtsestraat terug naar het Museumplein. Daar spraken in de stromende regen eerst drie jongeren van Fridays For Future Amsterdam.

Sytze Fortuin (14 jaar), van FFF Amsterdam: “Dit zogenaamde groenste college ooit, laat constant groen wijken voor grijs. De gemeente Amsterdam wil pas in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat is gewoon TE LAAT! Behoud de Lutkemeerpolder. We willen geen biomassacentrale in Amsterdam. En Amsterdammers moeten beslissen. Het is onze stad. De rechten van de burger gaan voor de belangen van bedrijven”.

Daarna spraken andere groeperingen onverbloemde harde woorden, die dit college zich ter harte moet nemen. Beloofd werd dat er meer van deze acties komen. Wordt vervolgd.

Filmpjes