à Amsterdam

Print Friendly, PDF & Email

Anita Mizrahi, wijkraadslid van d’Oude Stadt werd eind mei geïnterviewd door Isabelle Ory van Radio Télévision Suisse (RTS). Onderwerp: toerisme in Amsterdam na de corona-crisis. Zij spraken elkaar in het Frans. Het item werd 6 juni uitgezonden op de Zwitserse TV.

Aanleiding voor de komst van de Zwitserse tv ploeg was het Actieplan Stad in Balans. Door de corona is het actieplan van bewoners een kans. Het belangrijkste doel van het actieplan is dat de balans tussen wonen en toerisme weer in het voordeel van de bewoners moet uitpakken.

Als een van de bewoners van de Nieuwmarktbuurt zag Anita als geen ander wat de impact was van de Corona-crisis op de monocultuur die de Gemeente de laatste 10 jaar over ons uitstortte onder de noemer “Toerisme”. Zoals te verwachten was, is de sector die hiervan het meest geprofiteerd heeft, de Horeca en aanverwanten zaken, ook de eerste die omviel. Deze wringen zich nu in allerlei bochten om de schade te herstellen. Maar de bewoners hebben zich ondertussen gerealiseerd dat hoe de situatie was niet meer terug kan komen. Velen buurtinitiatieven zijn ontstaan om de buurt weer prettig en leefbaar te maken.

Bekijk hieronder de reportage van Isabelle Ory van Radio Télévision Suisse (met Nederlandse ondertitels)