Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid | Boek

Print Friendly, PDF & Email

ZWERFLAWAAI EN ANDER (ON)GEWENST GELUIDJoost Smiers schreef zijn nieuwe boek met als titel: Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid. Rust, reuring, overlast. Wat vinden we aan geluid in de publieke ruimte prettig, of op zʼn minst aanvaardbaar.

De meningen over geluid lopen niet zelden uiteen. Het verkeer en machines van allerlei soort produceren ʻnoodzakelijkʼ geluid. Noodzakelijk? Ja, maar zou het niet iets zachter kunnen? Wat te denken van het snoeiharde geluid van festivals waar duizenden mensen plezier aan beleven, maar vele andere duizenden omwonenden knettergek van worden, en de vogels in paniek van raken? En kunnen de buren het niet wat zachter aan doen?

Joost Smiers: Het begon bij ons in de buurt ….. wat ik toen ben gaan noemen zwerflawaai. Over dit en heel veel andere soorten geluid – van buren, verkeer, warmtepompen en noem maar op – heb ik een boek geschreven, opdat we weten dat niet alle overlast van geluid normaal is, je zelfs behoorlijk ziek kan maken. Politiek blijft dat al te veel onder de radar. Vandaar mijn nieuwe boek met als titel Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid. Rust, reuring, overlast.

Het boek Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid gaat over de vele situaties waarbij veroorzakers en ontvangers van geluid tegenover elkaar staan. Het boek begint met over wat geluid is, over hoe belangen kunnen botsen, en waarom je van ongevraagd geluid ziek kunt worden. Vervolgens staat het boek stil bij diverse soorten geluid en de omstandigheden waarin die worden voortgebracht. Het boek eindigt met pogingen om de rust ietsjes meer te laten neerdalen in onze samenlevingen.

 

Omdat de publieke ruimte van ons gezamenlijk is, is het niet eerlijk als sommigen die ruimte overmatig met hun geluid in beslag nemen en anderen dat moeten ondergaan. Het moet een beetje geven en nemen zijn.

Het boek ZWERFLAWAAI EN ANDER (ON)GEWENST GELUID, Rust, reuring, overlast ligt nu in de boekhandel (15 euro), of te bestellen via www.starfishbooks.org/product/joost-smiers/