Winkelstories

Print Friendly, PDF & Email

Als reactie op de aankondiging op onze website van de presentatie van Zef Hemel’s visie, kwam Els van Wageningen met haar eigen visie: “Ik zou willen pleiten voor het behoud van plm. 60 Amsterdamse winkels die hier al meer dan 100 jaar aanwezig zijn. Ze staan beschreven en rijk geïllustreerd op mijn website”.

Dat laten we ons geen twee keer zeggen, en we brengen haar website daarom graag onder de aandacht:

WINKELSTORIES

Suggesties, aanvullingen of verbeteringen voor deze site? Stuur dan een mailtje naar elsvanwageningen@planet.nl

Aanvulling: de winkel van Boeken in de Nieuwe Hoogstraat staat op dit moment nog niet vermeld in de alfabetische lijst, maar wel op de pagina 1915-1923. Op die plek was vanaf 1768 al het Garenmagazijn (fourniturenzaak) van Eckelboom: zie het fraaie tegeltableau in het rechter portiek. Deze Hendrik Eckelboom was oorspronkelijk een boterhandelaar uit Kampen die in 1752 naar Amsterdam kwam en daar het poorterschap verkreeg. In 1766 kocht hij voor 8000 gulden een huis “In de Nieuwe of Laatste Hoogstraat aan de Noord Zijde tusschen de Cloveniers Burgwal en St Anthonis Breedestraat daar voor dezen de gekroonde Spijkermant heeft uijtgehangen …”
In de Nieuwe Hoogstraat zit naast de fietsenwinkel een steegje dat Spijkergang, Spijkermakersgang en Spijkermandssteegje heeft geheten.