Waar woon ik?

Print Friendly, PDF & Email

Woont u aan de Achtergracht, of in de Utrechtsedwarsstraat, dacht u dat u in de zuidelijke grachtengordel woonde en dat vakantieverhuur van hele woningen in uw straat niet meer mocht? Dan hebt u het mis! De zuidelijke grachtengordel is niet de Grachtengordel Zuid. Weet u hoe de grenzen liggen van de wijk Nieuwmarkt-Lastage?

Er zijn stadsdelen, gebieden, wijken en buurten in Amsterdam. Vaak door elkaar gehaald: gebiedsmakelaars bijvoorbeeld, die gaan niet over een gebied maar over een paar buurten. Buurtgenoten – toch op z’n minst je buren toch? Blijkt niet zo te zijn: je overbuurman kan best in een andere buurt dan jij wonen. Een bewoner van de Waterloopleinbuurt vindt het maar raar dat ze volgens de gemeente in de Nieuwmarkt/Lastage woont. Maar dat is dan weer een wijk.

Dan heb je wijkcentrum d’Oude Stadt, met een wijk die een verzameling is van 7 buurten, die ook weer afwijken van de “buurten” van de gemeente. Er zijn in het Centrum twee huizen van de buurt, ook wel huizen van de wijk genoemd. Van welke buurt of wijk is onduidelijk.En dan heb je ook nog postcodegebieden. En stadsdeelgebieden.

Wat je buurt is, is gevoelsmatig, je overburen zijn toch echt je buurtgenoten. En je achterbuurvrouw woont bij je in de buurt.

Toch is het wel handig om te kunnen vinden hoe de gemeente de boel ingedeeld heeft.. Dan kun je opzoeken waar het precies is, als de gemeente weer een “buurt” of een “wijk” aanwijst als verbodsgebied of om extra geld aan uit te geven.

Op deze handige kaart kunt u de grenzen en benamingen vinden op ieder niveau van stadsdeel tot buurt.

Voor verdere verfijning tot adres kunt u een adres opzoeken op www.amsterdam.nl/buurten. Dan vindt u buurt, gebied en stadsdeel, maar geen wijk,

 

 

 

1 reactie

  1. Ans Vermaakt schreef:

    Handig! Ik blijk in het gebied (wat een vreselijke bloedeloze term!) Centrum Oost te wonen. Ik klik op de link die mij wordt aangeboden… en kom terecht op de pagina voor het gebied (wat een vreselijke bloedeloze term!) Centrum West terecht. 🙄