Vogelverschrikkers!
Verbazingwekkend gebeuren op de Nieuwe Uilenburgerstraat, op het Gassanterrein. Na zoveel jaren plotseling een kolonie schijtlijsters? Of was er een bende eksters die de toeristen beroofde van hun pas gekochte glimmertjes?
Aan de directie van Gassan,
Verzoek verklaring voor kap op 2 december van een gezonde monumentale conifeer op uw terrein.
Het was een juweeltje op de Nieuwe Uilenburgerstraat. Een waarlijk waardige gastheer voor uw bezoekers (op het overigens kale bus-parkeerterrein).
Een omstander opperde: “Ter bescherming van het naastgelegen gebouwtje”, maar daarin is geen scheur te bekennen. Een ander meende dat Gassan zich irriteerde aan de vogels die soms toevlucht zochten in de boom.
De boom vertoonde geen enkel spoor van rot of ander ongemak. En stond al die vele jaren absoluut niet in de weg.
En waarom gaf de gemeente toestemming voor kap? Was er eigenlijk wel een vergunning afgegeven?
Ik vind het onbegrijpelijk en vooral heel erg droevig.
Zonder goede verklaring schaar ik Gassan voortaan onder de barbaren.
P.S.
De Binnenkrant
Gassan berichtte telefonisch dat er inderdaad een kapvergunning was (verleende omgevingsvergunning. Nieuwe Uilenburgerstraat 173, 1011 LN: voor het kappen van een boom naast het ‘poorthuisje’ aan het gebouw Nieuwe Uilenburgerstraat 173 met behoud van de bestemming kantoor/ tuin-2, verzonden 29 mei 2020. OLO-nummer 4994893.). Dat de overlast van (vervuiling door) vogels de reden voor kap was en dat er een nieuwe boom geplant zal worden. Kortom: Niet alleen een fraaie boom weg, maar ook de vogels zullen een nieuwe rustplek moeten zoeken.
Weet de gebiedsmakelaar meer over het vogelpoep argument? Wat voor bijzondere vogels dat opeens na jaren zijn? Haar antwoord: “Ik heb hier geen informatie over. Het besluit en bijbehorende stukken kunnen worden opgevraagd via het gemeentelijk informatienummer 14020”.
boven: foto’s van de oude situatie (google streetview).
Dit was een taxus, dat is geen uitheemse boomsoort. De spreeuwen die hier op doortocht zijn, dus slechts tijdelijk, proberen nu in de winterse kale iepen in de straat te overnachten. Die kunnen dan ook maar beter gekapt worden want nu komt er weer vogelpoep op de geparkeerde auto’s. Ik moet toegeven dat Gassan elke dag de stoep schoonmaakte maar was er nou echt geen andere oplossing? Een bordje, afdakje ofzo? Wel jammer, want mensen stonden bij zonsondergang vaak te genieten van het gekwetter en de prachtige vluchten van de spreeuwen. Trouwens, wonen wij in het gebied van de vogels of wonen de vogels in ons gebied? Gelukkig zijn er ook mensen die van bomen en vogels genieten en prima samenleven.
Beste Gassan, ter compensatie voor het ontnemen van levensvreugde van mensen, vogels en een prachtige Taxusboom zou het passelijk zijn om de Nieuwe Uilenburgerstraat en de Jodenbreestraat op te fleuren met grote bloemen- en bomenbakken. Ook nog eens een uitnodigend zicht voor uw klandizie vanuit de bussen. Er mag een metalen plaatje op met: Geschonken door diamantair Gassan. Ik kijk er reikhalzend naar uit en voor overleg (graag, altijd) … laat het mij en uw andere buurtgenoten gerust weten.
Ik begrijp het dat mensen bomen graag behouden, maar deze kap snap ik wel. De boom werd sinds een jaar (oid) bevolkt door een groep volgens die wel érg veel kak produceerden. Het pad onder de boom zag niet zelden wit van de kak. Geen gezicht en er onderdoor lopen was altijd een risico. Hopelijk verspreiden de vogels zich nu over enkele andere bomen en is het probleem daarmee opgelost.
Als er dan weer een nieuwe boom komt zoals gezegd, zal er dan toch echt een vogelverschrikker zonder zaag moeten komen …
Dit soort rare uitheemse coniferen horen sowieso niet in de stad thuis. Hopelijk wordt er een normale boomsoort voor teruggeplant.
Ben ook benieuwd of de waarde in geld van de boom bepaald is, dat kan een boomchirurg doen, of de Nederlandse Bomenbank.
Ik neem aan dat die boom daar niet zomaar stond en bomen hebben altijd veel invloed op de omgeving, dus waarom is er van tevoren niet eens overlegd met de aanwonenden en het wijkcentrum?
Als de vogeloverlast de ware reden zou zijn zal er ook geen nieuwe boom geplant gaan worden….
Gemeente denk toch na! Een nieuw boompje moet er tientallen jaren over doen om dezelfde schaduw (*c) en dezelfde CO2-opname op te leveren! Leer eens NEE te zeggen tegen baasjes ..
De aanwezigheid van vogels zou nooit een reden voor het verlenen van een kapvergunning kunnen zijn. Dat is slechts een reden tegen het verlenen. Ben benieuwd naar de onderbouwing.
Wat een gedoe om een boom. Elke keer weer hetzelfde. Gewoon voldoende nieuwe bomen planten.
In Amsterdam wordt ontzettend veel geld en energie geïnvesteerd in het behoud van een boom. Met dat zelfde geld kan je meerdere nieuwe bomen planten.
Laten we voor elke boom die gekapt om de een of andere reden moet verdwijnen, teee nieuwe bomen planten.
Wat een kaalslag! Hier word ik treurig van…