Vogelverschrikkers!

Print Friendly, PDF & Email

Verbazingwekkend gebeuren op de Nieuwe Uilenburgerstraat, op het Gassanterrein. Na zoveel jaren plotseling een kolonie schijtlijsters?  Of was er een bende eksters die de toeristen beroofde van hun pas gekochte glimmertjes?

Aan de directie van Gassan,

Verzoek verklaring voor kap op 2 december van een gezonde monumentale conifeer op uw terrein.
Het was een juweeltje op de Nieuwe Uilenburgerstraat. Een waarlijk waardige gastheer voor uw bezoekers (op het overigens kale bus-parkeerterrein).
Een omstander opperde: “Ter bescherming van het naastgelegen gebouwtje”, maar daarin is geen scheur te bekennen. Een ander meende dat Gassan zich irriteerde aan de vogels die soms toevlucht zochten in de boom.
De boom vertoonde geen enkel spoor van rot of ander ongemak. En stond al die vele jaren absoluut niet in de weg.
En waarom gaf de gemeente toestemming voor kap? Was er eigenlijk wel een vergunning afgegeven?
Ik vind het onbegrijpelijk en vooral heel erg droevig.
Zonder goede verklaring schaar ik Gassan voortaan onder de barbaren.

P.S.
De Binnenkrant

Gassan berichtte telefonisch dat er inderdaad een kapvergunning was (verleende omgevingsvergunning. Nieuwe Uilenburgerstraat 173, 1011 LN: voor het kappen van een boom naast het ‘poorthuisje’ aan het gebouw Nieuwe Uilenburgerstraat 173 met behoud van de bestemming kantoor/ tuin-2, verzonden 29 mei 2020. OLO-nummer 4994893.). Dat de overlast van (vervuiling door) vogels de reden voor kap was en dat er een nieuwe boom geplant zal worden. Kortom: Niet alleen een fraaie boom weg, maar ook de vogels zullen een nieuwe rustplek moeten zoeken.

Weet de gebiedsmakelaar meer over het vogelpoep argument? Wat voor bijzondere vogels dat opeens na jaren zijn? Haar antwoord: “Ik heb hier geen informatie over. Het besluit en bijbehorende stukken kunnen worden opgevraagd via het gemeentelijk informatienummer 14020”.

boven: foto’s van de oude situatie (google streetview).

2 december 2020

8 reacties

 1. Rick schreef:

  Ik begrijp het dat mensen bomen graag behouden, maar deze kap snap ik wel. De boom werd sinds een jaar (oid) bevolkt door een groep volgens die wel érg veel kak produceerden. Het pad onder de boom zag niet zelden wit van de kak. Geen gezicht en er onderdoor lopen was altijd een risico. Hopelijk verspreiden de vogels zich nu over enkele andere bomen en is het probleem daarmee opgelost.

  • de redactie schreef:

   Als er dan weer een nieuwe boom komt zoals gezegd, zal er dan toch echt een vogelverschrikker zonder zaag moeten komen …

 2. P. Groot schreef:

  Dit soort rare uitheemse coniferen horen sowieso niet in de stad thuis. Hopelijk wordt er een normale boomsoort voor teruggeplant.

 3. Gerda Spruit schreef:

  Ben ook benieuwd of de waarde in geld van de boom bepaald is, dat kan een boomchirurg doen, of de Nederlandse Bomenbank.

  Ik neem aan dat die boom daar niet zomaar stond en bomen hebben altijd veel invloed op de omgeving, dus waarom is er van tevoren niet eens overlegd met de aanwonenden en het wijkcentrum?

 4. Hilde schreef:

  Als de vogeloverlast de ware reden zou zijn zal er ook geen nieuwe boom geplant gaan worden….
  Gemeente denk toch na! Een nieuw boompje moet er tientallen jaren over doen om dezelfde schaduw (*c) en dezelfde CO2-opname op te leveren! Leer eens NEE te zeggen tegen baasjes ..

 5. Gijs schreef:

  De aanwezigheid van vogels zou nooit een reden voor het verlenen van een kapvergunning kunnen zijn. Dat is slechts een reden tegen het verlenen. Ben benieuwd naar de onderbouwing.

 6. T. Jacobs schreef:

  Wat een gedoe om een boom. Elke keer weer hetzelfde. Gewoon voldoende nieuwe bomen planten.
  In Amsterdam wordt ontzettend veel geld en energie geïnvesteerd in het behoud van een boom. Met dat zelfde geld kan je meerdere nieuwe bomen planten.
  Laten we voor elke boom die gekapt om de een of andere reden moet verdwijnen, teee nieuwe bomen planten.

 7. Ben Heideveld schreef:

  Wat een kaalslag! Hier word ik treurig van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *