Viswinkel

Print Friendly, PDF & Email

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum kwam op 23 april 2019 naar buiten met de beslissing op bezwaar van een viswinkel in de Leidsestraat. Deels komt de gemeente tegemoet aan de bezwaren, maar het verbod voor nieuwe zaken gericht op ‘eten voor snelle consumptie’ blijft van toepassing.

De gemeente maakte 5 oktober 2017 een stop bekend op toeristenwinkels in het centrum. The Seafood Shop ging ondanks dat verbod niet alleen vis verkopen, maar ook zitplekken neerzetten en visgerechten verkopen om ter plekke te consumeren. Dat is horeca in een winkelpand. Daarmee is de winkel er een die zich richt op toeristen en dagjesmensen, dan wel eten verkopen voor snelle consumptie. Dat maakte dat het stadsdeel handhavend moest optreden.

Stadsdeelbestuurder Ilse Griek: ”We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen.”

Handhaven
De viswinkel maakte in 2018 al bezwaar. Om de strenge eisen voor het gebied te laten gelden voor álle ondernemers kon de gemeente niet anders dan op dat punt de bezwaren af te wijzen. Het is immers niet mogelijk een uitzondering te maken voor deze ondernemer, want dan is het hek van de dam (zie de opmars van de ijs- en wafelwinkels na een uitzondering voor een ambachtelijke ijswinkel in de Jordaan). Concreet betekent dit dat de winkel de eetbar moet verwijderen en moet zorgen dat de etenswaren na aankoop deugdelijk verpakt zijn, zodat mensen het eten bijvoorbeeld thuis of op kantoor kunnen consumeren.

Het bedrijf mag volgens het stadsdeel wel blijven frituren. Van een frituurverbod is geen sprake meer. De belangrijkste reden daarvoor is dat het overgrote deel van de Nederlandse viswinkels sinds jaar en dag vis frituurt. Met andere woorden: dat hoort bij een viswinkel.

Meer info: