Theatervoorstelling BRAND IN MOKUM

Print Friendly, PDF & Email

Foto Bert Nienhuis, collectie MAI

Brand in Mokum, een locatievoorstelling van Grey Vibes Amsterdam over Amsterdamse sores in de jaren ’60 en ‘70. In het Stadsarchief Amsterdam (De Bazel) op 25 en 26 mei 2019.  Swingend muziektheater, waarin Amsterdammers vertellen over het rebelse Amsterdam. Van Provo tot kraker en alles daartussen.

Amsterdam on fire
Oudere stadsbewoners schetsen de roerige jaren in Amsterdam, toen zijzelf jonge blommen en godenzonen waren. De een was een toevallige voorbijganger, de ander nam actief deel aan de rebellie tegen het gezag. Over wonen in een halve woning, creatieve krakers en ‘Peace man’. Ooggetuigen vertellen over het Lieverdje, de Telegraafrellen, de Maagdenhuisbezetting, hippies in Paradiso, Nieuwmarktrellen, de ontruiming van de Vondelstraat en over vandaag: Hoe kijken de Amsterdammers terug op deze tijd? Wat heeft het de stad opgeleverd? En hoe is de woonsituatie nu, anno 2019? Pretpark, beleggingsobject of levende stad? Met live muziek, de vrolijke geest van hi ha happening! klinkt in alles door.

Amsterdam in beeld
Foto’s uit de beeldbank van het Stadsarchief vormen het tijdsbeelddecor. De Bodenzaal van het Stadsarchief in De Bazel speelt als imponerend machtscentrum (ooit het hoofdgebouw van ABN AMRO) de rol van autoriteit tegenover de verhalen van ‘de gewone man op straat’.

Speeldata Bodenzaal van het Stadsarchief, Vijzelstraat 32, 1017 HK Amsterdam

  • 25 mei 2019; 1e voorstelling aanvang 13.00; 2e voorstelling aanvang 15.00 uur
  • 26 mei 2019; 1e voorstelling aanvang 13.00; 2e voorstelling aanvang 15.00 uur

Kaartverkoop Voorverkoop
€ 10,00 (geen boekingskosten) via www.greyvibes.nl. Reserveren aan de kassa,  of per mail: € 12,00. U kunt uw naam en het aantal gewenste kaartjes mailen naar:
reservering@greyvibes.nl.
Het aantal plaatsen op deze locatie is beperkt, we adviseren tijdig kaarten te bestellen of te reserveren.

Meer informatie: www.greyvibes.nl of e-mail: amsterdam@greyvibes.nl of mobiel: 06-53668320

Amsterdam en ouderen
Brand in Mokum zet ouderen in beweging. De verhalen liggen opgeslagen in ons collectieve geheugen en stammen uit een vitale, hoopvolle tijd, die nog altijd tot de verbeelding spreekt.  Speciaal voor Amsterdamse zorgcentra wordt de voorstelling interactief gemaakt, ouderen in het publiek kunnen hun eigen verhalen toevoegen aan het kralensnoer van Brand in Mokum. Zorgcentra in Amsterdam reageren enthousiast op ons project en bieden Brand in Mokum graag aan hun bewoners en familie aan.

In juni 2019 speelt Brand in Mokum in vier zorgcentra in Amsterdam:
– Beth Shalom (11 juni 14.30)
– Het Ramses Shaffyhuis (14 juni 19.30)
– Het AMSTELhuis (16 juni 14.30)
– De Flesseman (21 juni 14.00)


Regie en concept        Loes Hegger
Muzikale leiding         Henk Meulenbeld
Met: Marga Appelman, Danny van Bemmel, Jan Willem Blomhoff, Marianne van Hooff, Ans de Jong, Margaretha Louwers, Henk Meulenbeld, Charlot Schoonenberg, Dewi van der Smitte, Annemarie van de Vusse, Anne Walseman, Alwin van der Wolff
Coördinatie                 Erga Netz
Productie                    Stichting het Theaterlab/Grey Vibes

Loes Hegger maakte eerder bij Grey Vibes de voorstellingen Smaken Verschillen en Feest! Zij is gespecialiseerd in fysiek theater en maakt humoristische familievoorstellingen waarin de gewone man zich door de berg alledaags ongemak worstelt.

Henk Meulenbeld koordirigent, arrangeur, accordeonist, toetsenist en gitarist met een passie voor zingen. Begonnen in 1978 als straatmuzikant, opent ook dit jaar de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt met de Amsterdamse Straat Band (sinds 1980).

Grey Vibes is een theaterwerkplaats voor 55 tot 100+ en biedt zang-, dans- en theatercursussen voor actieve ouderen. Daarnaast kunnen deelnemers meedoen aan eigen Grey Vibes producties. Sinds 2013 is Grey Vibes met verschillende activiteiten actief in Amsterdam en Den Haag en werkt daarbij nauw samen met culturele instellingen en welzijns- en ouderenorganisaties.

Brand in Mokum is een productie van Grey Vibes en wordt gesteund door het Stadsarchief Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Uit: persbericht maart 2019