Stijlkamers binnen de Singelgracht

Print Friendly, PDF & Email

Foto: Mick Palarczyk

VERLENGD: U hebt nog t/m 10 september om de “Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht” te bezoeken. Deze (foto)tentoonstelling is te zien in de houten Amstelkerk, op werkdagen van 9:00 – 17:00 uur en sluit vrijdag 10 september om 17:00 uur. De tentoonstelling is gemaakt door Hans Tulleners, Peter Quatfass en Peter Vermeulen, en toont 48 stijlkamers (dat zijn ruimtes die bijna compleet bewaard zijn gebleven en een toonbeeld van een bepaalde periode geven).

Tentoonstelling Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht

Het meest kwetsbare onderdeel van het gigantische monumentenbestand van Amsterdam – bijna 9000 huizen / objecten – is het historische interieur.

Het is ook het meest onbekende deel van zo’n (grachten)pand. Gelukkig is een aantal stijlkamers uit de 17e eeuw bewaard gebleven. Het merendeel van die stijlkamers dateert echter uit de 18e eeuw. Ook komen 19e – en 20e -eeuwse stijlkamers aan bod. Op de tentoonstelling zijn bedsteden, voorhuizen, betimmeringen, wandbespanningen, beschilderde behangsels, schouwen, stucwerk, zalen, pruikenkamers, trappenhuizen en antieke keukens met betegeling te zien. Ook meer onbekende interieurs uit oude en moderne tijden (het jongste, van architect Mendini, stamt uit 2001) zijn te zien op de (foto)tentoonstelling Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht.

De expositie in de Amstelkerk is geopend op werkdagen van 13 juli tot 10 september van 9:00-17:00 uur.

Adres: Amstelveld 10, ingang Reguliersgracht. De toegang is gratis