Schaakbord moet blijven

Print Friendly, PDF & Email

Foto: Gonny van Oudenallen Onze excuses: blijkt valse claim. Dit is de foto bij de petitie (red.)

Schakers aan zet: behoud schaakbord Max Euweplein!
In 1996 werd het schaakbord na inlevering en winnen met een idee van een 9-jarig jongetje (David van Zeggeren) in het echt neergezet; ‘een buitenschaakbord in het groot’ op het Max Euweplein in Amsterdam. Met stukken erbij. Anno 2022 wordt het schaakspel bedreigd door de herinrichting van het plein.

De initiatiefnemers van een nieuwe petitie schrijven: ‘Wij schakers, pleinschakers, liefhebbers van het spel in Amsterdam, Nederland en ver daarbuiten, constateren dat de gemeente geen oog heeft voor het groter belang van dit schaakspel. Alleen oog heeft voor het belang van horeca en van enkele bewoners, maar niet voor de grote groep schakers en schaakliefhebbers.”

En “Dat velen vaak naar het Max Euweplein komen om te schaken en voor de sociale contacten, wat zeker in deze tijd zeer belangrijk is. Daardoor blijkt dat het herinrichtingsplan maar één grote verandering bevat: het verdwijnen van dit schaakspel.”

Buurtbewoners en schakers werken nu samen met een wijkraadslid van Wijkcentrum d’Oude Stadt uit die buurt. “Wij zijn in Amsterdam voor verbindingen van bewoners met elkaar. Dat eist de gemeente zelfs van ons als bestaansrecht van een wijkcentrum: ”Verbindingen maken met de buurt…”

“Nu zou het beroemdste schaakbord daar weggaan, een verbindingsplek. Op de plaats waar een monument staat voor een van de grootste schakers van Nederland? De politiek moet zich in centrum maar voor de verkiezingen uitspreken waarom een enkel schaakspel niet zou mogen blijven!” Aldus het wijkraadslid van buurt 5.

Men wil dat de gemeente Amsterdam erkent dat het belang van dit schaakspel groter is dan de belangen van een enkele bewoner en horeca aan dit plein alleen. En ja: waarom wordt er niet gehandhaaft? Kortom het schaakspel moet blijven is het motto! „Mensen die niet eens weten hoe je het paard verplaatst, beslissen nu dat het schaakbord weg moet”, zou grootmeester schaakgrootmeester Anish Giri hebben getwitterd. Dit had al efffect.

Maar er kunnen nog vele handtekeningen bij, er zijn duizenden mensen die bij een schaakclub aangesloten zijn, naast vele fans van Max Euwe en het schaken; “De schakers zijn nu aan zet!”

Mee eens? Teken de petitie. Einddatum petite is 9 maart

Bron: Schaakmuseum Max Euwe-centrum/NRC

Gonny van Oudenallen