Digitale buitenreclame

Print Friendly, PDF & Email

Werkgroep Buitenreclame is actief geweest. Wethouder en raadsleden zijn gewezen op de schrikbarende ontwikkelingen in de reclame op straat.  Steeds meer led-schermen met bewegende of wisselende beelden. Niet alleen op straat, maar ook achter winkelramen en dergelijke duiken ze steeds meer op. Waren de reclames op tramhaltes altijd statisch (stond dat niet in het contract?), ook daar zijn de eerste wisselende beelden al waargenomen.

Die wisselende beelden heten in de gemeentetaal geen bewegende beelden. Stilstaan doen ze echter ook niet. Iedere 6 seconden wordt er weer een nieuwe reclame op je afgevuurd. Bij sterk wisselende kleuren/lichtintensiteit kan dat bijzonder hinderlijk zijn.

Op de mupi’s van JCDecaux zijn bewegende beelden (filmpjes, animaties, fading) verboden. De reden? de gemeente streeft naar een rustiger straatbeeld (kader buitenreclame, eind 2020). De metrostations en treinstations staan vol schermen met filmpjes, en meer en meer etalages van winkels.

Voor Muntplein 4 is een succesje behaald. Na een gemotiveerde melding van een bewoner, begin juli, heeft de gemeente advies gevraagd aan de welstandscommissie, en daarna werd het stil. Het handhavingsverzoek van Werkgroep Buitenreclame dat daarom op 8 oktober heeft ingediend is gehonoreerd. Op 31 januari (net binnen de gestelde termijnen en kort nadat ook de VVAB een handhavingsverzoek had ingediend) heeft de gemeente BlowUP en de eigenaar van het pand met een last onder dwangsom te verstaan gegeven dat de schermen (en meer) binnen 6 weken verwijderd dienen te worden. Alle tegenwerpingen van hun kant zijn van tafel geveegd.

Hoewel er veel raakvlakken zijn met de reclame op Dam 3 zullen we het oordeel  van de rechtbank daarover moeten afwachten. Ruim een half jaar na het instellen van het beroep door zowel Wijkcentrum d’Oude Stadt als de VVAB hebben wij nog geen bericht over de zittingsdatum.

Tot slot: de drie illegale mupi’s zonder vergunning die op last van de gemeente uiterlijk 31 december verwijderd moesten worden zijn toen slechts voor de helft weggehaald. De schermen waren op die datum weg, maar de sokkels met reclame voor JCDecaux stonden er een maand later nog. Ze hadden er zo weer een scherm in kunnen prikken. Zou de dwangsom nu gehalveerd zijn?

Naschrift: zeker twee van de drie sokkels waren op 3 februari weg. Vlak bij die plek staat nu plotseling op de Sint Antoniesluis een lantaarnpaal met superfel Led?licht. Vast omdat het duurzaam is.

2 reacties

  1. de redactie schreef:

    Dank! Doorgegeven aan Werkgroep Buitenreclame

  2. Richard Bakker schreef:

    Misschien had ik dit al eens aan jullie doorgegeven.
    Zo niet, doe hier dan je voordeel mee.

    https://epilepsie.nl/over-epilepsie/soorten-aanvallen/aanvallen-bij-lichtflitsgevoeligheid