Ruimte voor de voetganger

Print Friendly, PDF & Email

Het voetgangersbeleid zou worden herzien. Er was inspraak over een conceptnota van 17 februari tot en met 17 april 2020. Daarna hoorden we niets meer. Geen nota van beantwoording gezien. We hebben op 4 november 2021 als online-deelnemer aan het stadsgesprek verkeersveiligheid de vraag gesteld wanneer dat nieuwe beleid er toch eindelijk eens komt. Want stond er in de uitnodiging niet Daarom wordt steeds meer ruimte voor voetgangers en fietsers gecreëerd, met groen en ruime voetpaden? “Eh, ja, dat ligt ingewikkeld” was het antwoord, en “om het nog moeilijker te maken had de horeca extra ruimte nodig”. Ja maar … de voetganger toch ook?

We zijn allemaal voetgangers, op sommige plekken met heel veel en hebben net als auto’s en fietsen ruimte nodig om ergens te verblijven en om ons te verplaatsen (daar horen ook rolstoelrijders bij natuurlijk, en ukkies in een wandelwagen). Voetgangersvereniging en Cliëntenbelang Amsterdam lieten duidelijk van zich horen. Zij stelden ook dat het aantal ongelukken met voetgangers schromelijk wordt onderschat.

Hier een verzamelingetje foto’s uit de binnenstad, op rustige momenten. Plekken waar het vaak behoorlijk druk is. Nu even geen fietsen of brommers dwars op de stoep of geblokkeerde zebrapaden, maar beelden waarbij de fietsende passant denkt: wat is hier mis mee?

Klik op de bijbehorende links (Foto 1 enz.) om de foto te zien in een nieuwe tab. U kunt daar vergroten als u wilt. Sluit de tab en u bent weer terug bij de beschrijving.

Foto 1 Bovenaan dit artikel: het Spui. Vrolijke bloemetjes, leuk toch? Redden we het klimaat mee toch? Oh nee, dat waren bomen en grasvelden. Maar kijk eens echt. De bloeiende namaakboompjes staan een eind van de stoeprand en nemen daardoor heel wat stoepruimte in beslag. Als hier mensen op het terras gaan zitten verschuiven die stoelen naar achteren. Een smal strookje loopruimte met middenin een boom resteert. De rommelige plantenbakken aan de andere kant, moeten die voorkomen dat je oversteekt om ruimte te vinden?

Foto 2 Kloveniersburgwal 14: op een stukje brede stoep dat zo nodig is in deze buurt. Een rij prachtgevels, maar als je er loopt ontneemt een groot terras het zicht op de beroemde winkel Jacob Hooy en de zeer gewaardeerde Tofani met de leuke jaren-50 gevelreclame. Een enorme luifel die zo ver uitsteekt dat je de regen al in je nek voelt druipen als je ernaar kijkt. En kijk eens naar die vierkante parasolvoet rechtsonder: daar zie je nog net een punaise: de terrasgrens. De stoel staat er net buiten. Je ziet al wat er gebeurt als er iemand gaat zitten. Er kan één persoon lopen. Ieder ander zal de rijweg moeten nemen. Terwijl het toch altijd zo’n mooi stukje breed trottoir was voor een burenpraatje.

Foto 3 Aan de andere kant van de rijweg op een smal strookje uitwijk-voetpad staan sinds kort grote plantenbakken met nutteloos groen. Passen perfect bij de roestige damwanden die we overal in de grachten zien. Ze voorkomen dat de voetgangers ontsnappen aan de auto’s, de fietsen, de hulpdiensten. Meld maar bij de gemeente, zegt de gemeente.

Foto 4 Het lijken wel grote asbakken met namaak-bonsaiboompjes erin. Vroeger zwaaide je in de katholieke kerk met zulke bewijwaterde bosjes groen op de zondag voor Pasen. Of zijn het opbergbakjes voor de dopedealers? Bij navraag schijnen het ongevraagde kadootjes van de BIZ te zijn. Dus daar gaat hun subsidie naar toe…?

Foto 5 Ongevraagde obstakels dus, net als in de Reguliersdwarsstraat. Die is in de middag tot diep in de nacht druk, met niet erg brede stoepen. Daar zijn de bewoners ongevraagd en ongewild achter de geraniums gezet door de  ondernemersvereniging. Die op de gevaarlijkste plekken zijn nu verplaatst, maar niet die voor de voordeur van de bewoner die het waagde te protesteren. Die schijnt nu op een kapvergunning te wachten. Kan het zelf doen, want om buiten te komen heb je daar een machete nodig om je een weg te banen door de (ook ongevraagde en ongewenste) klimop. Die was overigens een kadootje van de gemeente, in een groot deel van de buurt, ook in de stegen. Niet in bakken, maar als gevel”tuin”, dus dat scheelt weer. Steeds meer klimop wordt door ondernemers verwijderd.

Foto 6 Vijzelstraat 71. Zo’n voorbeeld van een straat die na herprofilering meer ruimte zou gaan bieden aan de voetganger. Er bestaat ook een terrassenplan voor de Vijzelstraat, met loopruimtes van 3 meter. Maar nee, er blijft maar een smal strookje over. Geen corona-uitbreiding, het staat niet op die kaart. Maar het zou ons niet verbazen als dat een foutje is, en als er wel een vergunning voor is.

Foto 7 Nog een terras zonder vergunning dat wel lijkt te mogen(?), een café met best een groot regulier terras dat daarbij een riante uitbreidingsvergunning op het Nieuwmarktplein heeft gekregen, behalve op zaterdag en zondag overdag, dan is er markt. Dus, weet je wat? Zetten we toch gewoon een extra terras neer op de stoep. Kan ons wat schelen dat het de plek is voor het vervoer van bewoners van zorgcentrum de Flesseman. En handhaving constateert toch niks.

Met dank aan de inwoners van het centrum die ons deze foto’s uit hun woonomgeving toestuurden.