Rembrandt buurtdiner

Print Friendly, PDF & Email

Op 5 juli werd voor de derde keer het Rembrandt District Diner gehouden, georganiseerd door ondernemers van de buurt en gemeente. Deze keer was speciaal: er werd afscheid genomen van Peter Taks, de voorzitter van Stichting de Nachtwacht, sinds 2014 het buurtplatform rondom het Rembrandtplein.

In de uitnodiging:
In 2017 werd de eerste stap gezet voor wat een mooie traditie is geworden: het Rembrandt District Diner. Ook dit jaar organiseren de ondernemers van het Rembrandt District en de gemeente Amsterdam weer een culinaire reis voor iedereen die bij het Rembrandt District betrokken is. Het belooft opnieuw een mooie ontmoeting te worden tussen de bewoners die rond de pleinen wonen, de ondernemers en de mensen die meewerken aan een ‘Gastvrij en Veilig Rembrandt District”.

Zo’n 180 bewoners, ambtenaren, handhavers, politie, horeca ondernemers, en het voltallige stadsdeelbestuur waren aanwezig in een feestelijke tent op het Thorbeckeplein. Heel gezellig, heerlijk eten en de wijn vloeide rijkelijk.
Een nieuwe buurtbewoonster, Femke Halsema, vertelde hoe geweldig ze het vond om zo dicht bij dit prachtige plein te wonen. Ze hoopt dat de buurt door zal gaan met het gezamenlijk oplossen van problemen die zich op een plein als dit voordoen, ondersteund door de gemeente.

Mascha ten Bruggencate roemde Peter Taks als een zeer constructief en heel aardig persoon. Als afscheidscadeau aan Peter werd een schilderij van het vorige buurtdiner geveild: de opbrengst zou ten goede komen aan de daklozenopvang het Stoelenproject (zie onder) waar hij bij betrokken is. Met extra donaties erbij is bijna €3000 opgehaald. “Fantastisch”, schreef Peter de volgende dag: “Niet iedereen heeft immers het geluk te wonen in het mooiste stukje van de mooiste stad van Nederland. Sommige Amsterdammers hebben zelfs helemaal geen woning”.

Het bekende buurtplatform De Nachtwacht heeft als logo het hondje uit het beroemde schilderij van Rembrandt. De Nachtwacht heeft het hondje op een prachtige manier voor Peter gevangen zodat hij het beestje ook na zijn verhuizing bij zich kan hebben. In het echt heel licht, veel mooier dan op de foto.
Peter: “wij zijn van heel ver gekomen in de samenwerking tussen bewoners en ondernemers”. Het is te hopen dat het verder doorgaat, met een nieuw bestuur.

Bij vertrek ontving iedereen een kookboekje met recepten uit de Franse keuken

Naschrift van Peter Taks
Op veler verzoek hierbij wat informatie over het Stoelenproject. Het is de meest laagdrempelige nachtopvang van Amsterdam, waar elke avond 50 Amsterdammers slapen op matrassen op de grond. Het is zeer sober, maar warm, droog en veilig. Ook krijgen mensen elke avond een lekkere en voedzame maaltijd, gemaakt door vrijwillige kookteams (collega’s, gezinnen, vriendenclubs, serviceclubs, bedrijven etc).

Wil je het Stoelenproject ondersteunen, dan kan dat op 2 manieren:

Voor meer informatie:
www.stoelenproject.nl
Facebook: stoelenproject / koken in een andere keuken