Plan “Red ’t Wijkcentrum” wint

Print Friendly, PDF & Email

Dinsdagavond 21 september werd in de stadsdeelcommissie de uitslag bekend gemaakt van de ideeënwedstrijd Centrum Begroot 2021. Van 9 augustus tot en met 9 september konden inwoners van stadsdeel Centrum in de laatste ronde stemmen op 39 plannen. Het plan “Red ’t Wijkcentrum” werd vanavond uitgeroepen tot een van de winnaars.

Enkele bewoners dienden het plan in toen duidelijk werd dat het wijkcentrum voor 2022 onvoldoende subsidie zou krijgen voor de huur van de werk- en vergaderruimte. Van alle bewoners in het Centrum die stemmen uitbrachten heeft een op de drie op dit plan gestemd.

Achtergrond
In totaal stelde het stadsdeel Centrum voor deze vorm van participatie € 300.000 beschikbaar. Een deel van dit bedrag gaat nu naar wijkcentrum d’Oude Stadt.

De uitslag
Van de oorspronkelijk 95 ingediende plannen op Centrum Begroot 2021, bleven 39 haalbare plannen over. Deze plannen zijn op de website van Centrum Begroot geplaatst. Van 9 augustus tot en met 9 september konden alle bewoners uit Centrum van 12 jaar en ouder stemmen op hun favoriete plannen. Dat kon met een brief met stemcode. Dit jaar zijn 79.424 stemcodes aangemaakt. Daarvan zijn 9.562 stemmen uitgebracht (2020 waren dat er 8.520 en in 2019 14.242). De winnende plannen werden in de vergadering van de stadsdeelcommissie bekend gemaakt. Op de eerste plaats kwam het plan voor groene daken op woonboten, ook vorig jaar heel populair.

Het bestuur: “Wij danken de initiatiefnemers en iedereen die op het plan heeft gestemd. Daarnaast feliciteren wij al degenen die het wijkcentrum nog steeds belangrijk vinden en uiteraard feliciteren wij ook alle andere winnaars”.

Het wijkcentrum heeft door deze meevaller extra tijd om zich, met bewoners, te oriënteren op de toekomst: haar rol in de buurten en de stad, en een structurele financiering.

Meer info over de opzet en de uitslag op Centrum Begroot 2021

 

De initiatiefnemers aan het woord:
Toen Centrum Begroot dit jaar van start ging, was het al duidelijk dat het wijkcentrum in de Kerkstraat door de subsidiestop in de loop van 2022 zou moeten sluiten. Tenzij er een zak met geld gevonden werd. Zou dat met Centrum Begroot kunnen? Wij (Gonny van Oudenallen, Bernadette de Wit en Anita Mizrahi) hebben de spelregels nauwkeurig bestudeerd en de ambtenaren bevraagd. En toen maar ons plan ingediend: “Red ’t Wijkcentrum“.
Al gauw waren meer dan de benodigde “likes” binnen.

Maar toen kwam de haalbaarheidstoets. Het plan was bestempeld als “niet haalbaar”. Het zou niet aan de regels voldoen. Hoezo dat? We hebben geprotesteerd bij leden van de stadsdeelcommissie en van de gemeenteraad, bij de ombudsman, en ingesproken in de vergadering van de stadsdeelcommissie. Het leek allemaal geen effect te hebben. En toen, 4 dagen na de vergadering, kwam er plots een telefoontje: er had toch een herbeoordeling plaatsgevonden, en ons plan, met nog 6 andere, ging toch door naar de volgende ronde.

Voor het werven van stemmen hebben we grote aantallen flyers laten drukken (dank aan de ontwerpers). Die zijn door een aantal vrijwilligers in vele duizenden brievenbussen gestopt, op plekken gelegd waar veel mensen komen, en op markten uitgedeeld.
En het is ons gelukt, we zijn in de prijzen gevallen!

Wij bedanken al diegenen die op ons plan hebben gestemd, en iedereen die heeft meegeholpen bij het flyeren. En feliciteren niet alleen onszelf maar ook de andere winnaars.

 

3 reacties

  1. Monica schreef:

    Hartelijk gefeliciteerd en wat een geweldige actie van de dames. Ik ben heel blij dat jullie er nog zijn!

  2. Janhuib Blans schreef:

    Ja, beoordelingstraject komisch. Mijn uitgewerkte poging het bedrijfsproces van de Reiniging te verbeteren haalde plenty likes, maar werd afgewezen omdat “het plan inbreuk betekent op het bedrijfsproces van de Reiniging”. Inmiddels moet een ingehuurde consultant (ex PWC) en een ingehuurde upstart hier de verbeteringen aanbrengen. Kafka.

  3. ReindeR Rustema schreef:

    Gefeliciteerd!