Overtoerisme

Print Friendly, PDF & Email

‘OVERTOURISM’ (…….. in Amsterdam): Is het te laat voor de Amsterdamse binnenstad? Deze Poolse documentaire over het toerisme in Amsterdam draait tijdens een mini-symposium op 9 februari in de Zuiderkerk. De regisseur Michal Materna is zelf aanwezig.

De Poolse documentaire over het toerisme in Amsterdam zoekt antwoorden op een van de belangrijkste uitdagingen van veel Europese steden: hoe om te gaan met de massa’s toeristen.

Het overtoerisme op de Amsterdamse Wallen heeft endemische vormen aangenomen. Dat ervaren niet alleen de bewoners, maar valt ook buitenlandse bezoekers op. Zo ook de Poolse filmregisseur Michal Materna, die al eens eerder een film opnam in de Amsterdamse binnenstad. In de zomer van 2019 keerde hij terug met een filmploeg om de aard en omvang van het toerisme op de Wallen vast te leggen.

In de documentaire ‘Overtourism in Amsterdam’ komen bewoners aan het woord, die niet zozeer anti-toerist zijn, maar zich wel erg ongelukkig voelen over de sfeer in wat ooit hun wijk was met zijn buurtwinkels en bruine café’s. Bewoners, sommige ondernemers, bestuurders, hosts, handhavers en politie zien zich voor een grote uitdaging geplaatst: hoe valt het tij nog te keren en kunnen bewoners meer centraal komen te staan? Vragen die ook elders worden gesteld, want niet alleen Amsterdam ervaart steeds meer problemen door overtoerisme; dit geldt voor steeds meer plekken in de wereld.

Tijdens het mini-symposium op 9 februari in de Zuiderkerk draait de film ‘Overtourism in Amsterdam’.  Stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate en Edwin Schölvinck, van het bewonersinitiatief We Live Here, vertellen over wat zij doen om de buurt leefbaar te houden. Tijdens de gesprekken ziet u veelzeggende beelden van het gebied. Regisseur Michal Materna is zelf aanwezig op 9 februari.

Programma mini symposium: Filmvertoning/interviews/discussie.
De avond wordt geopend door journalist en binnenstadbewoner Bregje van der Wijst, gevolgd door een column van journalist Wanda Nikkels, die de buurt door de drukte is ontvlucht. Na de vertoning van de documentaire is er een discussie met panelleden en publiek zoekend naar antwoorden in de hoop dat het nog niet te laat is voor de historische binnenstad. En een slotwoord van Mascha ten Bruggencate.

Wanneer: zondag 9 februari 2020,
Aanvang: 19.30, inloop vanaf: 19.00 uur
Film: voertaal Engels, ondertiteling Pools
Locatie: Zuiderkerk , Zuiderkerkhof 72, Amsterdam