Petitie: Motorlawaai

Print Friendly, PDF & Email

WeesperWijs en NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) starten de online petitie tegen motorlawaai in Amsterdam. Teken ook!

Het lawaai van sommige motoren komt ver boven het toegestane geluidsniveau uit. Vooral voor Amsterdammers die aan drukke straten en kruisingen wonen is dit een grote ergernis. Bij mooi weer is het bijna onmogelijk om rustig op een terras, in de tuin of op het balkon te zitten. Daarom zetten WeesperWijs in samenwerking met NEFOM de petitie live tegen motorlawaai in Amsterdam.

Toevoeging van Wijkcentrum d’ Oude Stadt: reken maar dat de lawaai-uitlaten ook gekmakend zijn als je in een minder drukke straat woont. Dus teken ook dan.

Petitie

Wij

Amsterdammers

constateren

 • dat steeds meer motoren teveel geluid produceren.
 • Vaak zijn het motoren met een ‘sportieve’ knaluitlaat en/of open uitlaat waarvan de decibels ver boven het toegestane geluidsniveau uitkomen.
 • De politie handhaaft niet omdat ze aangeeft dat handhaven tegen onnodige geluidsoverlast geen prioriteit heeft.

en verzoeken

De gemeente Amsterdam en de politie dagelijks en op grotere schaal te gaan handhaven. Door bijvoorbeeld de berijders van deze onnodig lawaaiige motoren aan te spreken op hun gedrag en eventueel te bekeuren.

Teken de petitie Stop overbodig motorlawaai
Ga naar: https://petities.nl/petitions/stop-overbodig-motorlawaai

 

4 reacties

 1. Els schreef:

  Vaak ook s’nachts, na sluitingstijd van cafes, gas geven en met brullende motoren optrekken en wegrijden. En je hoort ze van verre aankomen. Kan niet anders of ze rijden te hard.

 2. ReindeR Rustema schreef:

  Handhaving is ook extra moeilijk omdat het niet door de bijzondere ambtenaren, maar alleen door de politie gedaan mag worden (voor zover ik weet). Ook moet er een heterdaadje worden gemaakt. Je kan dus niet melden ‘daar op die hoek staat het ding altijd geparkeerd.’

  In 2025 zouden alle brom- en snorfietsen uitstootvrij (dus elektrisch) moeten zijn. Blijft over de motoren. Om te beginnen maar eens verplichten om in parkeervakken te laten parkeren.

 3. M.Boelaars schreef:

  Ik dacht dat er al een limiet bestaat voor motorlawaai. Jeugd van tegenwoordig is dat wellicht vergeten? Weer even onder de aandacht brengen met een postbus 51 bericht?

 4. Stephane Gommeren schreef:

  In 2018 reeds contact gehad met politie en gemeente tav geluidsoverlast door motoren. Antwoord politie; “Geluidsoverlast vanuit een motorvoertuig is geregeld in het RVV 1990, artikel 57.

  Volgens de Nota van Toelichting moet men bij dit verbod met name denken aan het telkens geven van gas bij het stilstaan. Het hierdoor veroorzaakte kabaal is niet alleen vervelend voor de medeweggebruikers maar ook voor de omwonenden.

  Het veroorzaken van geluidsoverlast bij normaal weggebruik, zoals het geval is wanneer zich bijvoorbeeld een onjuiste uitlaat aan het voertuig bevindt, is strafbaar gesteld in de permanente eisen van het Voertuigreglement, hoofdstuk 5.

  Op overige geluidsoverlast is de APV van toepassing. Aangezien de gemeente hierover verantwoordelijk is, kunt u nogmaals contact opnemen met het informatienummer van de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020.” .

  De gemeente antwoordde mij schriftelijk, een jaar na mijn klacht. Het kwam erop neer dat er geen prioriteit aan motoren-geluidsoverlast wordt gegeven.

  Met andere woorden; deze ventjes op hun brullende, ijzeren vriendinnetjes ZIJN onaantastbaar. En deze groep wordt elke dag groter, want als Pietje een brullende motor heeft, wil Keesie er ook een.