Monumentenstatus aangevraagd

Print Friendly, PDF & Email

Heemschut Amsterdam heeft het Dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum gevraagd het UvA Service & Informatiecentrum aan te wijzen als gemeentelijk monument om te voorkomen dat het gebouw wordt gesloopt. Het gebouw, een ontwerp van architect Theo Bosch, wordt bedreigd door de herontwikkeling van het Binnengasthuisterrein voor de Universiteit van Amsterdam.

Het paviljoenachtige gebouw is in 1993-1995 gebouwd als uitbreiding van het Administratiegebouw. Het door de vorm opvallende, maar door de omvang bescheiden gebouw heeft een ovale plattegrond met glazen gevels, die op de bovenste laag iets uitkragen. Met het openbaar maken van het Binnengasthuisterrein ten behoeve van de Universiteit werd ernaar gestreefd een plein aan de stad toe te voegen. Het gebouw is typerend voor de architectuur van Bosch, o.a. bekend van het P.C. Hoofthuis –ook voor de UvA –en woongebouw het Pentagon in de Nieuwmarktbuurt (lees ook het bericht Bruggen met naam).

HuisvestingsOntwikkeling van de UvA wilde het gebouw aanvankelijk slopen ten behoeve van betere loop/fietsrouten en zichtlijnen; inmiddels wil men echter op het plein tegenover de toekomstige Universiteitsbibliotheek een geheel nieuw bouwvolume realiseren als onderwijsbalie. Dat gaat niet alleen ten koste van de openbare ruimte, maar ook van het toevoegen van groen.

Het belangrijkste bezwaar van Heemschut is echter dat dit bouwtechnisch goede en karakteristieke gebouw, juist uitermate geschikt voor de nieuwe functie, gesloopt wordt. Daarmee gaat een iconisch gebouw van deze voor Amsterdam verdienstelijke architect, waarmee ooit de herontwikkeling van het Universiteitskwartier is begonnen, voor de stad verloren.

Zie: www.heemschut.nl