Mokum Reclaimed

Print Friendly, PDF & Email

Actiegroep Mokum Reclaimed startte begin augustus een crowdfunding-actie voor de financiering van vergunningen om alle pleinen en parken in Amsterdam een jaar lang te claimen zodat er geen festivals meer kunnen plaats vinden. d’Oude Stadt ondersteunt de actie.  De gemeente begrijpt het activisme niet een geeft de actiegroep bij voorbaat weinig kans. Het geld is al binnen.

Mokum Reclaimed merkt dat festivals te veel overlast en vervuiling veroorzaken. Precies daar tegen strijden d’Oude Stadt samen met bewonersorganisaties. Het initiatief om een vergunning voor een jaar aan te vragen en om de benodigde € 4.250 bij elkaar te krijgen via crowdfunding wordt dan ook van harte ondersteund. Mocht de vergunning worden verleend, dan kan er in principe op geen enkele plek in parken of pleinen in Amsterdam een evenement worden gehouden. De parken kunnen dan voor recreatie gebruikt worden en de pleinen om gewoon over te wandelen. Precies waarvoor ze bedoeld zijn.

Aanleiding
In Amsterdamse parken en op Amsterdamse pleinen vinden jaarlijks honderden festivals plaats. Tot grote ergernis van reguliere gebruikers en omwonenden. Dat gaat niet alleen om de dag(en) zelf, maar ook door op- en afbouw zijn parken meestal vele dagen niet beschikbaar. Onlangs werd bekend dat het Sloterpark 14 dagen dicht gaat voor een evenement van twee dagen. Nog afgezien van de vervuiling, schade aan flora en fauna en lawaai voor de wijde omgeving. Het zijn bovendien overwegend commercieel gedreven initiatieven. Mokum Reclaimed wil dat de openbare ruimte voor iedereen vrij toegankelijk is om er te wandelen, van groen en van rust te genieten, te spelen, te sporten of te picknicken. Die openbare ruimte wordt onderhouden met belastinggeld van inwoners. Daarom wil  de actiegroep een rustiger 2019 waarin de openbare ruimte weer wordt teruggegeven aan de Amsterdammers.

Denise Eikelenboom in het Parool: “Er is iets fundamenteel mis als bedrijven gratis openbare ruimte krijgen om een commercieel feest te organiseren, terwijl bewoners niet van het park gebruik kunnen maken. Laat organisaties geschikte locaties afhuren, zoals bijvoorbeeld de Ziggo Dome.”

Gemeente
Via AT5 en het Parool liet de gemeente meteen weten dat dat niet gaat gebeuren. Bovendien zou het volgens de heer Weeda van het commerciële OR adviesbureau WD advisering: “niet erg democratisch zijn om dit plan op te leggen aan de rest van de stadsbewoners, die misschien wel festivals willen bezoeken”. Dan begrijpen ze echt niet waar de wens van de actiegroep vandaan komt.

Mokum Reclaimed: “STOP de uitverkoop van onze pleinen en parken. Geef het park en het plein terug aan de bewoners van deze stad!”

Crowdfunding
Mokum Reclaimed heeft binnen 3 weken de  4.250 euro ingezameld – het bedrag dat nodig is om een vergunning aan te vragen voor het vrije gebruik van alle parken en pleinen in Amsterdam door niemand anders dan de bewoners van Amsterdam.

 

3 reacties

  1. P.A. Stein schreef:

    Ik ondersteun de actie om een einde te maken aan het gebruik van de parken voor festivals. Tegen festivals heb ik geen bezwaar, maar het is fundamenteel fout om daar de parken voor te gebruiken. Als een park door twee festivals wordt bezocht betekent dit dat het park voor een maand in de zomer door de omwonenden niet gebruikt kan worden.
    Het lawaai dat van het festival uitgaat is ronduit burengerucht: van een particulier zou dat niet worden getolereerd; waarom dan wel van festivals. Er moeten terreinen gevonden kunnen worden waarin het lawaai en de verontreiniging die door festivals veroorzaakt worden niet hinderlijk zijn voor omwonenden, zoals in industrie- of havengebieden.

  2. Ellie Pronk schreef:

    Als een verslaafde popster gaat Mokum aan zijn eigen succes ten onder

  3. Ben van Bergen schreef:

    Waar de gemeente hierin voorbij gaat is het omgekeerde van het bovenstaande argument, van Weeda die zecht dat dit verzoek:“niet erg democratisch [zal] zijn om dit plan op te leggen aan de rest van de stadsbewoners, die misschien wel festivals willen bezoeken.” Waar hij ‘de rest’ vandaan haalt is natuurlijk onzin, omdat namelijk dat parken bedoeld zijn voor alle Amsterdammers, niet alleen voor de selectie van diegenen die een festival willen bezoeken of organiseren. In het incasseren van gelden voor die festivals gaat de gemeente voorbij aan het belang van de grotere groepen van de locale bevolking en stuurt aan op het belang van de Euro over het belang van de bevolking.