Buurt kan het dak op

Print Friendly, PDF & Email

Amsterdammers met zwembadattributen en zelfs in badpak nodigden zich woensdagmiddag 8 augustus zelf uit om te zwemmen op het dak op van Soho House. De rolkoffergroep riep op tot protest. Ondanks dat het na lange tijd die dag niet zo zonnig en warm was, nam de drukte voor het hotel gedurende het protest als maar toe.

Zij kwamen af op de oproep van de rolkoffergroep dat: “het stadsdeel wel toestemming geeft om privé zwembaden op het dak van hotels te bouwen, maar dat steeds meer publieke instellingen dreigen hun deuren te moeten sluiten”. Het protest was gericht tegen het gebrek aan buurtvoorzieningen voor de gewone niet kapitaal krachtige burger. Alles is te koop, maar juist voorzieningen voor de sociaal zwakkeren worden door de stad opgedoekt. Het Soho House zou dus niet alleen voor Bobo’s moeten zijn, maar toegang moeten bieden voor iedereen die dat wil.

SOHO
Het publieke karakter past niet in het “concept” van het Soho House. Voor € 1.500,- per jaar kan “iedereen” een duik nemen. Het protest werd dan ook door het hotel met argwaan waargenomen. Politie was in ruime mate ter plekke. Toen de groep zich verplaatste naar de ingang van het Soho House en de discussie wilde aangaan over de toegang, werd iedereen alert. Onbevoegd naar binnengaan zou meteen huisvredebreuk opleveren. En toestemming was niet aan de orde.

Medestanders
Met het subiete NEE, hadden de actievoerders al rekening gehouden. Voor de deur werd het zelf meegebrachte zwembad uitgevouwen en gevuld met water. Het protest was compleet. Voorbij lopend publiek bleek nieuwsgierig naar wat de bedoeling was, stelde vragen en gaven instemming. Met name de aanwezige jeugd, voornamelijk jonge meiden, steunde het verzoek van de bewoners om op het dak te gaan zwemmen. Al was het maar om dichter bij hun idool Shawn Mendes te zijn, die die dag intrek in het hotel had genomen. De pers was ook in ruime mate aanwezig. Lees hier het AT5-artikel: Demonstranten in badpak verzamelen zich voor Soho House: ‘Wij gaan zwemmen!

Buurt
Natuurlijk is het protest breder, over welke keuzes de stad maakt en niet alleen gericht tegen Soho. Maar toch. Pas geleden opende het hotel zijn deuren met een feestje. En dat hebben de bewoners geweten. Zij gaan na alle juridische gevechten met de gemeente om goede voorziening in hun buurt te krijgen, nu de strijd aan tegen de afgegeven exploitatie vergunning voor het Soho House.

Bekijk onze video