Je maintiendrai

Print Friendly, PDF & Email

Wonderlijke beslissingen bij de afdeling vergunningen en handhaving
Iedereen kent dat terras wel op de brugvleugel tegenover Kloveniersburgwal 125. Waar je niet langs kan. Waar je niet op de stoep kan wachten met oversteken, maar op de rijweg moet staan tot de auto’s vanaf de Amstel en vanaf de brug gepasseerd zijn, en de fietsers en scooters en varianten daarop uit drie (soms vier) richtingen voorbij zijn geracet. Waar, om te zorgen dat er echt niemand langs kan lopen, fietsen op het voetpad van de brug worden gezet, en tegen de lantaarnpaal aan de rand van het terras – er is geen stukje stoep voor fietsen meer over, alles bezet door de horeca. En waar je ook wel eens opgestapelde terrasstoelen ziet, met een ketting aan diezelfde lantaarnpaal vastgemaakt. Om dan na het oversteken bijna te struikelen over twee potplanten die daar de loopruimte staan te versperren.

Op het hele kruispunt krioelt het van de voetgangers op de rijweg omdat het voetgangersgebied geblokkeerd wordt. (Eerlijk is eerlijk, café de Staalmeesters houdt zich tegenwoordig heel netjes aan de terrasgrenzen).

Dat terras, blijkt nu, was de jarenlange -niet toegestane- uitwaaiering van een kleiner terras. Dan zou je denken bij het lopende Binnenstad Offensief: HOERA!!! je maintiendrai, er zal gehandhaafd worden. En ja: op 19 juni is er een bestuurlijke waarschuwing gegeven vanwege de uitwaaiering. Maar nee: op 19 juli is er een vergunning afgegeven voor een terrasuitbreiding van 25%, precies dat ellendige stukje. Met deze nieuwe vergunning wordt slecht gedrag beloond met een flinke bonus. De gemeente roept alsmaar: meer ruimte voor de voetganger. Maar waar dan?

Hoe kan dat? Waarom geen opstand in de buurt? Heel simpel. De AANVRAAG voor deze terrasuitbreiding IS NOOIT GEPUBLICEERD op de bekendmakingenpagina van de gemeente. Dan heeft men daarover geen zienswijze kunnen indienen, en kon men nooit te weten komen dat er een vergunning is verleend. De buurt is bedonderd, en het enige wat nog restte was uiterlijk 30 augustus een bezwaarschrift te sturen naar de gemeente. Dat heeft d’Oude Stadt gedaan, met de clausule om de bezwaren nog te mogen aanvullen.

Stuur uw bezwaren daarom naar wijkcentrum@oudestadt.nl dan kunnen wij ze als aanvulling op ons eigen bezwaarschrift toch nog duidelijk maken.