Inspraak APV-wijziging verbodsbevoegdheid groepsrondleidingen

Print Friendly, PDF & Email

U kunt tot en met 31 januari inspreken op het ontwerpvoorstel ‘Algemene Plaatselijke Verordening (APV)-wijziging verbodsbevoegdheid groepsrondleidingen’. De bevoegdheidsuitbreiding zorgt dat de burgemeester groepsrondleidingen tussen bepaalde tijdstippen in bepaalde buurten kan verbieden, bijvoorbeeld op de drukste avonden in het Wallengebied. 

De gemeente werkt aan maatregelen om drukte en overlast door groepsrondleidingen in de binnenstad terug te dringen. Het ontwerpvoorstel ‘Algemene Plaatselijke Verordening (APV)-wijziging verbodsbevoegdheid groepsrondleidingen’ zorgt ervoor dat de burgemeester zulke verboden kan afkondigen.

U kunt tot en met 31 januari 2019 via het online inspraakformulier en via algemene.plaatselijke.verordening@amsterdam.nl bij de gemeente reageren op dit voorstel. Uw reactie wordt dan meegenomen in het definitieve voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De gemeenteraad moet nog over het voorstel beslissen.

Bekijk het voorstel
Download: APV-wijziging verbodsbevoegdheid groepsrondleidingen.

Hoe kunt u inspraak leveren?

  1. U kunt digitaal inspraak leveren met dit digitale antwoordformulier.
  2. Of mail algemene.plaatselijke.verordening@amsterdam.nl

Wat gebeurt er met uw inspraak?
Uw input wordt, samen met digitale inspraak die we binnenkrijgen, opgenomen in de Nota van beantwoording. Deze Nota van beantwoording wordt samen met het voorstel waar inspraakreacties in worden verwerkt aangeboden aan de raad.

1 reactie

  1. Stephan schreef:

    Ik zie vooral op Twitter veel overlast die wordt veroorzaakt door grote groepen met toeristen, daarbij wordt veel over 1 kam geschoren en roepen sommigen dat alle groepen maar verboden moeten worden in de hele stad. Ik zou graag wat meer nuance willen zien en ook verwachten van de gemeente. Er zijn namelijk vele verschillende groepen en na een aantal jaren op de Wallen te hebben gewerkt heb ik redelijk zicht op wat er zich afspeelt.

    Ten eerste zijn er vele groepen die van cruiseschepen (riviercruises) komen. Vaak in grote groepen allemaal voorzien van een gids met een mircofoontje. Dit zijn vaak oudere bezoekers die niet schreeuwen, maar die vooral in de weg lopen (want niet zo snel meer ter been). Voor bewoners is de overlast vooral de grootte en het in de weg lopen. Het verbaast me dat deze gidsen nog steeds met deze grote groepen over de wallen trekken en zich weinig lijken aan te trekken van het maximum van 20 personen.

    Ten tweede zijn er de zogenaamde pubcrawls vaak in de avond, Niet eens een echte groep met gids, meer een bende losgeslagen jongeren met een begeleider die van kroeg naar kroeg gaan. Doen dat vaak schreeuwend en met veel overlast voor de buurt. Je zou zeggen dat het makkelijk is om dit type tours te verbieden in bepaalde gebieden. Willen we dit?

    Ten derde zijn er de gidsen die zich netjes aan de 20 personen max houden, Natuurlijk lopen ze nog steeds met een groep, maar de overlast is klein en ze komen vooral overdag als het relatief rustig is. Van deze groep die ook allemaal een vergunning hebben heb je weinig overlast. Gidsen zijn ook aanspreekbaar op eventuele overlast en houden rekening met de buurt. Dit soort groepen zijn prima alternatief op losse bezoekers.

    Ten vierde zijn er schoolklassen van over de hele wereld die naar Amsterdam komen. Docenten vertellen over Amsterdam. Groepen zijn groot, maar weinig overlast, De kinderen gedragen zich vaak goed en zijn aanspreekbaar (via de docent).

    Als laatste zijn er de zogenaamde freetours die nu aan de randen van het gebied tours aanbieden (omdat 20 man te weinig oplevert). Standaard zijn de groepen groot (30 tot soms zelfs 50 man). Niet alleen de groepen zijn te groot, ook wordt er veel onzin verteld en houden de gidsen zich niet aan de regels. Er zit ook een verkeerde prikkel in om zoveel mogelijk toeristen in je groep mee te nemen, want dan krijg je meer fooi. Sowieso vreemd dat de gemeente dit soort tours toelaat. Het systeem werkt als volgt. Een gids staat op bijvoorbeeld de Dam, verzamelt zoveel mogelijk deelnemers en betaalt vervolgens aan de organisatie waar hij voor ‘werkt’ (er is dus geen formele arbeidsrelatie) voor elke toerist. Aan het einde van de tour wordt er gebedeld om een fooi. Dit is dus eigenlijk een vorm van zwart werk mede mogelijk gemaakt door een aantal touragencies. De gemeente zou dit hard moeten aanpakken, want het is in meerder opzichten slecht voor de stad en eigenlijk gewoon hardstikke illegaal.