Informatiebijeenkomst

Print Friendly, PDF & Email

Dinsdagavond 25 januari organiseerde de gemeente een online informatiebijeenkomst. Bewoners werden geïnformeerd over projecten inzake de nieuwe fietsroute van het mr Visserplein naar de onderdoorgang Oosterpoort en de veranderingen op de Prins Hendrikkade oost.

Fietsroute gebied Oostertoegang

Fietsroute van het IJ naar de Geldersekade
Lian Kosse begon de avond met een toelichting op de fietsroute van het IJ naar de Geldersekade. Ze gaf aan dat de gemeente na de inspraakronde in het voorjaar van 2021 veel reacties ontving. Zie de nota van beantwoording. In november 2021 stemde de gemeenteraad van Amsterdam in met de uitgangspunten en het voorlopig ontwerp van de fietsroute IJ–Geldersekade. Hierbij hoort het instellen van éénrichtingsverkeer in de Oostertoegang en ontstaat meer ruimte voor fietsers.

Ook sprak zij over een (veel) breder fietspad op de Geldersekade. Een verlaging van de maximum snelheid naar 30 km/u op het stuk Odebrug-Oosteronderdoorgang. Het autoverkeer van de Geldersekade moet verplicht rechtsaf naar de Prins Hendrikkade. Ook wordt de Prins Hendrikkade versmald naar 1 rijbaan (tussen Kamperbrug en Odebrug).

Het definitief ontwerp wordt in april 2022 door B&W vastgesteld. Daarna volgt aanbesteding. De uitvoering van het plan is van maart 2023 tot en met september 2024.  Prorail volgt (tot en met 2025) met de aanpak van de spoorbruggen (100 jaar oud).

Herinrichting Prins Hendrikkade Oost
Sjoerd Dekker meldde dat de herinrichting van de Prins Hendrikkade is verschoven tot na 2025. Maar met een paar tijdelijke maatregelen wil de gemeente nu de leefbaarheid op de Prins Hendrikkade Oost verbeteren.  De Kikkerbilsluis is bijna klaar. Daar is de weg smaller gemaakt. Dat gaat ook verderop gebeuren, waardoor de snelheid lager wordt. De bushaltes worden alvast verbreed naar de nieuwe situatie. Lees meer: www.amsterdam.nl/projecten/prinshendrikkade/


Fietsroute Nieuwmarkt

Frank Ebbink vervolgde met de loopstrook aan het water van de Geldersekade. De Kade zelf wordt een gemengd fiets-auto gebied. Gesproken is over een taxi-popup op het Brederoplein, maar het stadsdeelbestuur wil een alternatief en start een pilot. Deze maand stelt de gemeenteraad het uitvoeringsbesluit fietsroute Nieuwmarkt (Geldersekade tot Mr. Visserplein) vast. Een volgende bijeenkomst is medio dit jaar gepland. Meer informatie via: www.amsterdam.nl/projecten/fietsroute-nieuwmarkt/

 

1 reactie

  1. LoesB schreef:

    Er is besloten om bij alle zijstraten doorlopende voetpaden te maken (zodat je dus minder doorhebt dat er een zijstraat is waar verkeer uit kan komen) dus heffen we de gevaarlijke situatie (oversteken Nieuwe Hoogstraat) niet op. In plaats daarvan een vluchtheuvel in de smalle eenrichtingsstraat. Vanaf het moment dat die kruising zo werd opgeleverd waren er problemen.Met fietsers die in volle vaart het trottoir voor de tabakswinkel op reden.