Gratis bezems

Print Friendly, PDF & Email

Vrijdagmiddag 20 september, Keep It Clean Day, op de Keizersbrug, sprak Micha Mos, stadsdeelbestuurder Centrum Michel van Wijk toe. Onder het motto ‘Voor een schone buurt’ diende Michel vorig jaar een plan in voor gratis bezems aan bewoners en ondernemers. Met het in ontvangst nemen van de eerste bezem start vanaf vandaag de uitgifte op 10 punten in het Centrum. 

Via De Stem van Centrum behaalde het initiatief van Michel van Wijk meer dan honderd stemmen. Daarop besprak de Stadsdeelcommissie het voorstel en stelde budget beschikbaar en liet duizend bezems produceren. Micha Mos gaf aandacht aan de lange tijd tussen idee en realisatie. Binnen het stadsdeel moesten wat interne hobbels genomen worden om het plan ten uitvoer te brengen (zie hieronder bij de foto’s ook bericht van het Parool van 5 september jl.).

Stadsdeelbestuurder Micha Mos: “Ik ben blij dat de bezems er nu zijn. De processen rond de uitvoering zullen worden nader bekeken.”

Schone stoep
De bezems worden uitgedeeld op tien verschillende uitgiftepunten in het centrum. Per persoon wordt één bezem afgegeven. Aan de ontvangst van een bezem zit geen verplichting vast. Bewoners en ondernemers worden vriendelijk verzocht om er af en toe hun stoep mee te vegen.

Pia Bruin, lid Stadsdeelcommissie: “Het idee is dat bewoners dankzij de bezem sneller geneigd zijn om even hun stoepje te vegen, misschien wel samen met andere buren. Ondernemers zijn al verplicht om de omgeving rond hun zaak schoon te houden, daar kan deze bezem bij helpen.”

Uitgiftepunten
Bewoners en ondernemers uit stadsdeel Centrum kunnen vanaf vrijdag 20 september een gratis bezem afhalen bij een van onderstaande uitgiftepunten, zolang de voorraad strekt.

De Boomsspijker, Recht Boomssloot 52
Restaurant In de Waag, Nieuwmarkt 4
UvA, REC gebouw A, Nieuwe Achtergracht 166
De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201
Hotel Ecomama, Valkenburgerstraat 124
Carré (achterzijde), Onbekendegracht 2 – 4
Oracle, Nieuwe Vaart 5
De Tweede Uitleg, Nieuwe Looiersstraat 29
Gemeentekantoor, Voormalige Stadstimmertuin 4
We Live Here, Oudezijds Voorburgwal 13

Kijk voor de openingstijden op de website van de betreffende locatie.

Wijkcentrum d’Oude Stadt ziet in de Kerkstraat dat de stoepen vaak geveegd worden: er liggen onwaarschijnlijke hoeveelheden peuken tussen de straatstenen van de rijweg. en in de putten. Er zijn twee gloednieuwe bankjes bij het beetje groen in ons stukje straat neergezet, maar zonder prullenbak: die zijn te duur omdat ze geleegd moeten worden. Is het dan de bedoeling dat de bewoners en ondernemers de rommel van de bankzitters wegbezemen? Waarheen?