Eenrichtingsvaarverkeer

Print Friendly, PDF & Email

Klik op de kaart voor een grotere weergave

Vanaf begin april en tot 1 februari 2018 start Amsterdam een pilot met eenrichtingsvaarverkeer over de volle lengte (3,2 kilometer) van de Prinsengracht om opstoppingen op het water en overlast tegen te gaan. De vaarrichting voor de Prinsengracht is vanaf het IJ richting de Amstel. Ook start een pilot verkeersmaatregel (invaartverbod) bij de Grimburgwal. De pilots zijn besproken met bewoners en reders.

Als reactie op klachten van de woonbootbewoners over stankoverlast overwoog het Stadsdeel Centrum al in 2011 eenrichtingsverkeer op Prinsengracht. In 2014 werd ook al een proef gedaan. Toen mochten de boten niet sneller dan zes kilometer per uur varen en werd eenrichtingsverkeer ingevoerd. Met die proef waren de ervaringen positief: de maatregel verminderde opstoppingen en overlast voor bewoners. Door de snelheidsverlaging werd tevens een uitstootvermindering van 63 procent gemeten. De snelheidsvermindering en schoner varen is al per 1 januari 2017 ingevoerd.

Achtergrond
Voor alle schepen op de Prinsengracht vanaf de Amstel geldt al jaarlijks in de periode tussen 1 april en 1 oktober een invaarverbod. Dit verbod geldt echter niet voor passagiersschepen met een lengte tot 14 meter en met een grotere hoogte dan 1,90 meter. Waternet was tegen. Het Comité Woonboten Prinsengracht is zelfs bij de Raad van State geweest om daar verandering in te brengen. En met succes. Waternet moet de nieuwe regeling gaan handhaven.

Grimburgwal
De tweede pilot is een verbod om de Grimburgwal op te varen vanaf de Oudezijds Voorburgwal. Dit kruispunt is een zogenaamd vaarknelpunt, waar veel opstoppingen zijn op drukke dagen. Door dit invaarverbod ontstaat in de praktijk eenrichtingsverkeer op de Oudezijds Voorburgwal richting het IJ voor de grotere vaartuigen.

Vaarverbod pleziervaart gehele Wallen
Het college wil een vaarverbod invoeren in het Wallengebied voor de pleziervaart, dit om de toenemende overlast te verminderen in dit steeds drukker wordende gebied. Waternet doet hier nu onderzoek naar. Op dit moment is er al een vaarverbod op de Oudezijds Achterburgwal. Dat zou dan mogelijk uitgebreid worden met een vaarverbod voor pleziervaart op de Oudezijds Voorburgwal en de Grimburgwal.

 

Lees meer op amsterdam.nl: Eenrichtingsvaarverkeer op de Prinsengracht