Een jaar na dato

Print Friendly, PDF & Email

Onderstaand een stukje van Lennard Roubos over de Stadsdeelcommissie (Centrum) verkiezingen van maart 2018. Vorige week werd Lennard geïnterviewd door Martijn Suurendonk (van SALTO TV). Onderstaand artikel vormt bij dat interview de begeleidende tekst (als aankondiging).

Nog vrij regelmatig word ik aangesproken met de vraag of ik nog actief ben in de politiek. Hetzij bij de bloemist, door de Post NL beambte of door een buurtbewoner die destijds op mij had gestemd bij de verkiezingen voor de Stadsdeelcommissie (SDC), inmiddels al weer ruim een jaar geleden. Als ik ‘t me goed herinner, waren er destijds zo’n 178 stemmen op lijst Cityzen1012 uitgebracht. Naar later bleek zo’n 10% van het minimaal benodigde quorum om in de commissie voor ‘Stadsdeel Centrum’ te worden verkozen. Overigens waren het alleen maar vertegenwoordigers van de gevestigde politieke partijen die zich een zetel wisten te verwerven. Geen van de onafhankelijke kandidaten was het gelukt om zitting te nemen in een commissie.

Opmerkelijk genoeg heb ik de laatste 12 á 13 maanden weinig vernomen van het reilen en zeilen van deze commissie. En zelf heb ik mijn vizier inmiddels wat meer gericht op de Wijkraad in stadsdeel centrum, waarvan ik al sinds december 2018 deel uitmaak. Het Wijkcentrum d’Oude Stadt verleende aan de onafhankelijke kandidaten veel ondersteuning tijdens de campagne van de niet-partijgebonden kandidaten. Zo werd er ook een persconferentie belegd in het wijkcentrum, waarbij naast de schrijvende pers ook SALTO TV aanwezig was in de persoon van Martijn Suurendonk. Hij maakte van de lijsttrekkers een videoportret.

Onlangs werd ik opnieuw door Martijn benaderd met het voorstel wederom een interview te doen voor het programma Knooppunt om te documenteren hoe de situatie er nu voor stond, een jaar na dato dus. Of ik zelf met frustratie terugkeek op de verkiezingen van weleer, of ik me nog wel bezighield met burgerparticipatie in mijn buurt en of ik me over een jaar of drie weer verkiesbaar zou stellen? Op de Oudezijds Voorburgwal bij de brug die de Lange en Korte Niezel met elkaar verbindt en met de imposante Oude Kerk op de achtergrond deed ik afgelopen woensdagmiddag mijn verhaal.

Niet omzien in wrok, maar wel een ervaring rijker. Neen, ik zou me zeker niet opnieuw kandidaat stellen voor de SDC, althans niet onder gelijkluidende voorwaarden. Wel zet ik me in voor democratisering in de stad, voor belangen in mijn buurt, o.a. als vrijwilliger bij het ‘We Live Here’ project en als Steegmeester in de Heintje Hoekssteeg. Immers, democratisering begint aan de basis, een basis die mede door veel andere actieve buurtbewoners wordt gevormd, ons daarbij richtend op kwesties als veiligheid, leefbaarheid, sociale samenhang, een stad in balans en een gezonde en groene leefomgeving, met de geveltuinen als tastbaar bewijs van onze inzet, net zoals een jaar geleden te lezen viel in ons campagnemateriaal voor de SDC verkiezing.

Inmiddels is mijn interview reeds op SALTO uitgezonden en het valt on-line nog te bekijken (zie onder), met dank aan de maker van dit alles, Martijn Suurendonk. Goed om te merken dat de verkiezingen van maart 2018 nog niet in de vergetelheid zijn beland, maar nog steeds de aandacht op zich gevestigd weten. Ondanks alles.

w.g. Lennard Roubos/30 april 2019

Bekijk hier het interview
In deze aflevering van KNOOPPUNT PARTICIPATIE weer drie voormalige kandidaten voor de Stadsdeelcommissies aan het woord, n.l. Kamal Bergman (Nieuw-West), Lennard Roubos (Centrum) en Dave Schmalz (Zuid). Hoe kijken zij terug op de Stadsdeelverkiezingen van maart vorig jaar? Vinden zij dat zij een reële kans hebben gehad?

2 reacties

  1. michel van wijk schreef:

    Dank je Lennard voor je heldere uiteenzetting en dank dat (ook) jij je nog actief inzet voor onze buurten. groet

  2. B.Stalpaard schreef:

    Een informatief – om niet te zeggen onthullend – interview met Lennard Roubos. Teleurstellend hoe er met prima burgers wordt omgegaan.