De ultieme handhaver

Print Friendly, PDF & Email

Uit Profeten van Amsterdam in de gemeentelijke-nieuwsbrief: “In oertijden wordt ons land bevolkt door de Batavieren en Germanen. De goden die zij vereren zijn de Germaanse Wodan, Freya en Thor. Deze laatste verplaatst zichzelf door de lucht in een strijdwagen met paarden ervoor, in zijn hand een grote hamer waarmee hij donder en bliksem veroorzaakt. Als het hevig onweert is dit aan Thor te wijten.”

Die paarden zijn twijfelachtig. Collega dondergod Indra had wel een wagen met paarden*).

Thor heeft twee bokken die Tanngnjóstr en Tanngrisnir (beide namen betekenen: tandenknarser) heten en verder een wagen die door deze bokken wordt getrokken. Daarom wordt hij Öku-Thor (Rijdende Thor) genoemd. Hij bezit bovendien drie kostbare voorwerpen. Het eerste is de hamer Mjöllnir, die de rijpreuzen en de bergreuzen meteen herkennen als hij ermee zwaait, en dat is niet zo vreemd, want deze hamer heeft menige schedel van verwanten en vrienden verpletterd. De tweede grote schat die Thor bezit is zijn krachtgordel. Als hij die om zijn lichaam spant, wordt zijn godenkracht tweemaal zo groot. En hij bezit een derde waardevol iets. Dat is een paar ijzeren handschoenen. Die kan hij niet missen bij het opvangen van zijn hamer*).

En dan nu in Amsterdam:

THOR

Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte

Helaas …

De bokkenwagen ging harder dan 30 km, dus werd het een benenwagen. Niks donder en bliksem maar een bonnenboek. De donder overschreed de geluidsnormen, de bliksem benoemd tot illegaal vuurwerk. Geen magische hamer, zelfs geen wapenstok. Wel een magische gordel maar slechts met handboeien en een mobilofoon.

De geweldenaar van weleer die met ijzeren hand korte metten maakte met reuzen en andere onverlaten staat nu met lege handen. Wat doet de oppergod in den Haag er aan?

*)dnbl – Van AEgir tot Ymir. Personages en thema’s uit de Germaanse en Noordse mythologie(2000)A. Quak, Paula Vermeyden

 

2 reacties

 1. Fred Leijdekkers schreef:

  Thor? In ons land heet hij toch Donar? Donderdag is immers Donarsdag (zoals woensdag Wodansdag is en vrijdag Freya’sdag).
  Thor is Scandinavisch.

  • wijkcentrum d'Oude Stadt schreef:

   Ons land? bestond dat al?
   De gemeente noemt hem Thor … en ja, in het Germaans was het Donar. Later kwamen wel de Vikingen/Noormannen naar onze contreien en bij de overburen, vandaar het engelse Thursday. Maar Germaans of Noords of wat dan ook, een handhaver om U tegen te zeggen.