Corona en wijkcentrum, richtlijnen

Print Friendly, PDF & Email

Bijgewerkt 30-11 en 14-12: Wijkcentrum na 17:00 dicht. Vanwege  de oplopende besmettings- en ziekenhuiscijfers is per 28 november een gedeeltelijke lockdown afgekondigd en aanscherping van de regels. Zie https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/strengere-coronaregels-vanaf-28-nov/. Beperkte openingstijden leken voor het wijkcentrum nu (nog) niet aan de orde. Op 30 november bleek volgens de website van de Rijksoverheid ook niet essentiële dienstverlening zoals zaalverhuur om 17.00 dicht te moeten.

Voorlopig, in ieder geval t/m19 december, 14 januari geldt het volgende in het wijkcentrum:

Algemeen

  • Het wijkcentrum sluit om 17.00 uur voor inloop en bijeenkomsten.
  • Kom niet met verkoudheidsklachten, hoesten, koorts. Laat je testen. TIP: er is op de hoek van Leidsestraat en Kerkstraat een TESTlocatie (waar de viswinkel was).
  • Alleen biieenkomsten mogelijk met een vaste zitplaats voor iedereen.
  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand. Alleen bij passeren lukt dat niet altijd.
  • Ventilatie op de hoogste stand bij meer dan 3 aanwezigen
  • Maximaal 12 aanwezigen, inclusief vrijwilligers,
  • Neem na een bijeenkomst de tafels af met sopje of schoonmaakmiddel in spuitflacon.
  • Beperk de duur van bijeenkomsten zoveel mogelijk.
  • Geen nazit of borrels na bijeenkomsten.

Handhygiëne

  • Gebruik handgel bij binnenkomst (handen wassen is zeker zo goed, maar dan moet je elkaar misschien nodeloos te dicht op elkaar passeren).
  • Schud geen handen
  • Gebruik ALLEEN papieren handdoekjes in keuken en toilet. Als er per ongeluk een “gewone” handdoek hangt, gebruik hem NIET!

Mondkapjesplicht

  • Draag bij binnenkomst een mondkapje.
  • Mondkapje mag af wanneer je op je stoel zit.
  • Mondkapje moet weer op voor het opstaan om naar keuken of toilet te gaan.

TIP: leg het mondkapje tussentijds op een gebruikt A4-tje of een papieren handdoekje, dan hoeft het niet steeds in of uit de tas of broekzak. Raak het mondkapje zelf niet aan, of gebruik handgel na op of afzetten.

 

 


Ons bericht van 15 november:

Moeilijk bij te houden, de regels worden steeds bijgesteld. Wij houden het zo veilig mogelijk: maximaal 12 bezoekers en verplichting om 1,5m afstand aan te houden. Want niet iedereen is immuun. Met symptomen van verkoudheid of griep kom je er niet in. QR-code mogen we niet voor vergaderingen checken, maar wel bij bepaalde activiteiten*.  Kom je in een groep binnen, zet mondkapje op tot je op je stoel zit, dan mag het af. Voor opstaan en lopen weer opdoen.

En natuurlijk: de basisregels, voor iedereen, altijd en overal..Wijkcentrum d’Oude Stadt wilde vanaf 25 september groepen tot 12 personen vrij toelaten, zodat anderhalve meter afstand mogelijk is. En daarnaast grotere groepen toegang verlenen met een corona-toegangsbewijs (CTB, scannen van QR-code). Maar helaas, dat laatste mocht niet. Dat was voorbehouden aan horeca, theater, bioscoop. Ook bij bijeenkomsten in bijvoorbeeld de Zuiderkerk: daar is sprake van culturele horeca. Voor buurthuizen, wijkcentra e.d. leken helemaal geen regels meer te gelden. Vanaf 6 november is het advies van 1.5 meter omgezet in een dringend advies, en inmiddels verplicht wanneeer er geen CTB is. En er is weer een mondkapjesplicht in openbare ruimtes zoals winkels en buurthuizen.
Ook zijn er een paar verplichte CTB verplichtingen bijgekomen.

Op 1 november had de VCA (Vrijwilligers Centrale Amsterdam) een webinar georganiseerd: Dilemma’s rondom de inzet van vrijwilligers en corona. Dat was de dag voor de persconferentie waarin de maatregelen per 6 november werden bekendgemaakt. Marty Jacobs, deskundige infectiepreventie van de GGD gaf adviezen en beantwoordde vragen. In het verslag zijn ook de wijzigingen vanuit de persconferentie van 2 november opgenomen. Nuttig om te lezen voor iedere vrijwilliger in instellingen, buurthuizen enz. Inmiddels

Update: Handreiking dorps- en buurthuizen versie 6, 15 november.
Opgesteld in samenwerking met Sociaal Werk Nederland, het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

TIP: Mondkapjes zijn potentiële ifectiebronnen. Bij op- en afzetten is handhygiëne belangrijk. Op de vergadertafels staan daarom flesjes handgel. Leg je mondkapje op een papiertje en gooi dat bij vertrek weg.

*QR code check is verplicht bij georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening zoals muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel (vanaf 18 jaar en ouder). Dus ook in het wijkcentrum. We gaan er van uit dat dat geldt voor alle activiteiten waarbij men geen vaste zitplek heeft en door elkaar gelopen wordt.

En nog een keer de basisregels: (bron: rijksoveh)eid

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Tenslotte:
Blijf ook thuis als je klachten hebt maar de coronatest is negatief. Je wilt anderen ook liever niet besmetten met andere verkoudheidsvirussen of griep, zodat er een onnodige run op testlocaties komt.

De foto: in het café op de hoek van Plantage Middenlaan en Plantage Parklaan. Toen het scannen nog niet op terrassen hoefde, deden ze het wel. Veel gemakkelijker, vonden zij. En het terras was gewoon bezet.
Maar voor het wijkcentrum geldt in principe: NO! WE CAN”T