Bewoners: gebruik coronarust in verkeer voor experimenten

Print Friendly, PDF & Email

Het Autoluwe Amsterdam waar bewoners al zo lang voor strijden is dankzij corona in één klap realiteit. Bewoners willen de crisis benutten met tijdelijke verkeersexperimenten en helpen wethouder Dijksma met ideeën.

Het Autoluwe Amsterdam waar bewoners al zo lang voor strijden is dankzij corona in één klap realiteit. Het verkeer is in 50 jaar niet zó rustig geweest. Overal liggen kansen om de openbare ruimte eerlijker te verdelen. Dit is de tijd van de voetgangers en fietsers. Je ziet hoe jong en oud meer op straat durven leven, hoe Amsterdammers elkaar ruimte geven, hoe zij op adem komen in de schonere lucht.

Bewoners vragen hulp van verkeerswethouder Sharon Dijksma. Een crisis is een goede tijd om stappen voorwaarts te maken, iedereen is al gewend aan ander gedrag. Steden als Wenen maken wandelzones op straat waar auto’s maximaal 20 km mogen rijden. Men went daar aan het nieuwe delen van ruimte. Amsterdam – ‘kampioen autoluw’, ‘wereldfietsstad’ – doet helemaal niets. Wij willen de crisis benutten met tijdelijke experimenten. Dit is de tijd om door te pakken. Bewoners helpen de wethouder met ideeën voor meer Autoluw NU! :

  • Experimenteer NU   met 30 km op de hele S100 (Nassaukade, Stadhouderskade, De Ruijterkade, Mauritskade).
  • Gun elke wijk NU  een leefstraat, shared slow space, waar kinderen veilig spelen, volwassenen lezen en ouderen een ommetje maken tegen eenzaamheid. Plaats bijvoorbeeld een picknicktafel met banken aan begin en eind van de straat.
  • Versmal NU  brede autowegen in en rond het centrum. Maak van de Wibautas een éénbaansweg door bloembakken te plaatsen.
  • Onze fietspaden zijn te smal om met 1,5 meter veilige afstand in te halen. Voorkom corona en laat fietsers NU  toe op de rijbaan in rustige straten. Dat kan door afdekken van de gebodsborden verplicht fietspad.
  • Verbreed te smalle stoepen NU  naar het fietspad of de straat, zodat voetgangers elkaar veilig kunnen passeren. Dat kan tijdelijk met verf.
  • Verzamel NU  data van kentekens die noodzakelijk verkeer zijn voor de toekomstige Zone Beperkte Toegang.

Bewoners roepen wethouder Sharon Dijksma op: Gebruik de maanden mei en juni nuttig, zodat wij samen kunnen ervaren hoe mooi Amsterdam echt kan zijn. Experimenteer NU  en niet STRAKS  (2025), of vijf gemeenteraadsverkiezingen LATER  (2040).

Bekijk het filmpje ‘Amsterdam komt op adem’ hieronder. Bewoners getuigen over de winst in hun anders zo drukke en levensgevaarlijke straat. Zij smeken Sharon om hulp: Experimenteer NU . Bewaar dit autoluwe geluk en draai straks de autokraan dicht.

Kijk ook op www.autoluw.nu van Amsterdammers voor Autoluw NU!  en lees over ideeën van anderen en hoe u uw verkeersexperiment kunt promoten bij de wethouder Dijksma.

Amsterdam komt op adem

1 reactie

  1. arie van Staveren schreef:

    Doe dit NU want straks is het daarvoor te laat met combinatie van zomerweer + pandemie exit-strategy + vrije markt manie van de overheid.