50 jaar Dolle Mina

Print Friendly, PDF & Email

 

Foto bij tijdbalk op atria.nl

WOUW-Amsterdam (Wijze Ouwe Wijven), waarmee d’Oude Stadt al jaren een warme band heeft, wees ons op het feit dat 50 jaar geleden Dolle Mina werd opgericht. Een online tour door Dolle Mina wordt aangekondigd op de website van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Tijdbalk

Ook vind u op de website een Dolle Mina Tijdbalk vanaf  de bezetting van Nijenrode, openbare corsetverbranding, protest tegen het gebrek aan openbare damestoiletten, en meer, in januari 1970.

Online tour van Dolle Mina.

5 november t/m 3 december

Reis terug naar de jaren ’70 en de ludieke acties van Dolle Mina. Een groep meiden (én mannen) met lef en visie eist verandering en zet vrouwenemancipatie in Nederland op de kaart. Wat is er nu, 50 jaar later, veranderd? Aan de hand van unieke stukken uit het archief van Dolle Mina nemen feministen Milou Deelen en Ayisha Siddiqi u mee naar deze roerige tijd. Hoe kan de vrolijke strijdbaarheid van Dolle Mina ons nu nog inspireren?

Vijftig jaar na de eerste acties hebben Dolle Mina en de slogan ‘Baas in Eigen Buik’ nog steeds een iconische status. De radicaal feministische actiegroep is hét symbool geworden voor de tweede feministische golf. Van gratis crèches en anticonceptiepillen tot openbaar plasrecht: Welke issues zijn door Dolle Mina op de agenda gezet? Welke taboes zijn door Dolle Mina doorbroken? Welke discussies zijn door Dolle Mina teweeggebracht?

Meld u gratis aan voor de online tour Door Dolle Mina
Doe mee aan de online tour Door Dolle Mina. Tussen 5 november en 3 december ontvangt u dan elke week twee clips met een actie, een locatie en een archiefstuk. In 10 clips brengen Milou en Ayisha de geschiedenis van Dolle Mina tot leven.

Aanmelden

Dolle Mina ontleende haar naam aan Wilhelmina Drucker (1847-1925), Nederlands politicus, een van de eerste Nederlandse feministen, schrijfster en vredesactiviste.