Water en varen

Print Friendly, PDF & Email

Er komen een aantal nieuwe maatregelen voor varen op en om de Amsterdamse grachten, vooral in verband met drukte en overlast. Daarnaast is er een inspraakmogelijkheid op het beleid passagiersvaart, waaronder historische en beeldbepalende vaartuigen.

Onderstaande is een verkorte tekst van het artikel op de website van Amsterdam. U kunt natuurlijk direct doorklikken naar dat artikel.

Nieuwe maatregelen

12+ regel
Vanaf 23 mei 2019 is de zogenaamde  12+ regel van kracht – een pleziervaartuig mag dan niet meer dan 12 passagiers plus een schipper aan boord hebben.

Handhaving
De komende jaren structureel meer handhaving op het water en de wal. Intensievere samenwerking tussen handhavende partijen.

Overlast alcoholgebruik
Voor de schipper geldt al vele jaren, net als iedere actieve verkeersdeelnemer op de wal, een absoluut maximum van 0,5 promille in het bloed. Alcoholgebruik op de boot door passagiers is niet verboden, maar het veroorzaken van overlast kan wel degelijk beboet worden.

Nachtsluiting
Het College heeft nu de bevoegdheid om, wanneer zij dat nodig acht, een nachtsluiting aan te kondigen voor de grachtengordel van 00.00 tot 7.00 uur om de bewoners van de binnenstad een normale nachtrust te kunnen bieden.

Nota Varen

De maatregelen komen voort uit de Nota Varen deel 1 (PDF, 6,1 MB). Dit deel geeft het kader voor het vaarbeleid, bevat vergunningen­beleid voor de passagiersvaart en regels voor het gebruik van het water. Deel 2 van de Nota Varen gaat uitgebreider in op de op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer over het water. Dat deel volgt in de loop van 2019.

Inspraak beleid passagiersvaart

Momenteel ligt een voorstel voor een nieuwe verdeling van de exploitatievergunningen voor passagiersvaart en een omschrijving van een geheel nieuw segment in de passagiersvaart, namelijk Historische en beeldbepalende vaartuigen. De inspraakperiode over deze onderwerpen duurt van 21 juni tot 2 augustus 2019. Kijk voor meer informatie en het geven van uw reactie op het inspraakformulier.

Zie ook

 

1 reactie

  1. Peter van Bakkum schreef:

    De 12+regeling is een lachertje. Wij (wonend aan de Prinsengracht) hebben de afgelopen dagen van vroeg tot zeer laat een armada aan schepen zien voorbijkomen, die allemaal tot aan de rand waren gevuld. Inderdaad weinig versterkte muziek, maar in de plaats daarvan veel verbaal geweld: geschreeuw, gekrijs, liederen lallend etc.etc. Wij hebben er melding van gemaakt bij 14020, zonder succes, want het antwoord daar was:”we hebben geen handhavers”. Ook hier weer: de gemeente verbiedt of gebiedt, maar handhaven?? no way. Dus gedoemd te mislukken.