Prijzen Amsterdams BuurtFilmFestival 2024

Print Friendly, PDF & Email

Films over de stad en de verschillende buurten waren te zien tijdens de achtste editie van het Amsterdam BuurtFilmFestival. In de grote zaal van de Oba aan het Oosterdok presenteerden zaterdag 10 februari professionele filmmakers en enthousiaste liefhebbers documentaires, speelfilms en reportages. ‘De Pijp uit’ van Simon Bunt werd door de vakjury gekozen als beste film.

Dagelijks bestuurder Lotte Terwel van stadsdeel Centrum vertelde bij de opening van het filmfestival over een gesprek met Nanette Kornman. Zij was de winnares van de prijs van vorig jaar voor het Beste ABFF Filmlab 2023. De film ging over de overleden Z-krantverkoper van het Marie Heinenkenplein en hoe belangrijk hij was voor de mensen in de buurt. De bestuurder haakte ook aan bij twee films die tijdens het festival vertoond werden: ‘Streetwise Cycle Team’ van de Regenbooggroep en een film over ‘de pleintjes in het centrum ontworpen door Sol LeWitt’.

De diversiteit van de films van Amsterdammers voor Amsterdammers was groot. De beste film over een maatschappelijk initiatief, verbonden met een creatieve vorm, community art was ‘Uit de schaduw’ van Dhiney Ramos en Inna van den Hogen. Dit jaar werd Abc-tje’ van Sara Murawski gekozen als beste Filmlab. In de categorie Amsterdammer in beeld Peter van Maaren, uit de documentaire De Wereld is mijn familie van Musa (Peter) van Maaren.

Op www.abff.nl zijn de films online te zien. Tot en met 28 februari kan nog gestemd worden voor de publieksprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *