In memoriam Jan Monasso

Print Friendly, PDF & Email

Op woensdag 5 augustus jl. is Jan Monasso overleden. Jan Monasso was o.a. voorzitter van stichting de Gijzelgracht/Vijzelgracht en deed nog veel meer voor de Amstelveld- en Noorderbuurt. Hieronder een in memoriam van Bert van Houten van de Tweede uitleg.

Tweede Uitleg
Begin 2003 werd op initiatief van het Stadsdeel Amsterdam-Centrum de Tweede Uitleg als buurthuis gesloten door de Stichting Welzijn Binnenstad. Enkele activiteiten werden naar andere instellingen overgeheveld, enkele werden opgeheven. Voor ouderen uit de Zuidelijke Binnenstad bleef geen speciale accommodatie over.

Een aantal verontruste buurtbewoners, waaronder Jan Monasso, startte een actie om via een doorstart de ruimte voor 55 plussers te behouden. Dat resulteerde in een bijeenkomst op 12 maart 2003. De opkomst was zo groot, –ruim 125 bezoekers,– ¬dat het Stadsdeel Amsterdam-Centrum concludeerde dat er duidelijk behoefte bestond aan een ouderensociëteit.

Jan Monasso zette vanaf het begin zijn schouders eronder en was vooral als klusjesman een zeer behulpzame vrijwilliger, die op elk moment van de dag kon worden opgeroepen. Ook was hij de initiatiefnemer van een groot aantal jaarlijkse dagtrips tijdens de zomerstop. Vooral aan de boottocht naar Hoorn in 2016, bewaren de vele deelnemers een warme herinnering.
Bert van Houten

1 reactie

  1. Marijke van Iperen schreef:

    Lieve man. Altijd bereid om te helpen. Missen hem.
    Matt Koenders en Marijke van Iperen.