Heroriëntatie wijkcentrum naar Gemeenteraad en stadsdeelcommissie

Print Friendly, PDF & Email

Het stadsdeel Centrum besloot in 2020 de subsidie aan het Wijkcentrum d’Oude Stadt stop te zetten. Dat ging de Gemeenteraad een stap te ver.

De Gemeenteraad wilde het geld bijspijkeren voor het wijkcentrum in 2021, maar er moest wel een heroriëntatie komen! Het was een klus, met corona en ook nog een verkiezingsstrijd tussendoor: maar het huidige bestuur van Wijkcentrum d’Oude Stadt en zijn wijkraadsleden en vrijwilligers hebben hun ei gelegd en een stuk met heroriëntatie van het wijkcentrum naar de Gemeenteraad en de stadsdeelcommissie gestuurd!

Waarom is het heroriëntatie-stuk van belang? Nadat in 2022 het wijkcentrum kon ‘overleven’ door stemmen te werven door een van de winnaars van Centrum Begroot te worden (en daar de huur van kon betalen), is het wijkcentrum nu weer afhankelijk van een structurele subsidie voor 2023 en verder. En die aanvraag is net ingediend.

Het is geen doen om een groep vrijwilligers, die keer op keer ondanks corona, bewijzen dat zij midden in het stadscentrum goed bezig zijn, hun ‘kerntaken’ te laten beïnvloeden door te moeten vechten voor het behoud van een plekje. En steeds zo te laten vechten voor een subsidie.

Wat doen zij daar in het Wijkcentrum?
Buurtgerichte projecten door buurtgenoten ondersteunen, clubjes die maatschappelijk bezig zijn ruimte geven en zo nodig ondersteunen, thema-avonden over hoe kan dat toch die ‘sociale woninghuur problematiek’ tot ‘moeten corona- terrassen overal blijven bestaan?”.  Maar ook de actie samen met de GGD (buurtgericht vaccineren GGD) verliep uitstekend en dan komen er meer dan 100 mensen op een middag binnen!

Het wijkcentrum heeft goede hoop: in een filmpje net voor de verkiezingen meldden alle kandidaten stadsdeel commissieleden al dat zij een wijkcentrum willen behouden in Centrum:En nu mogen alle gekozen stadsdeel-commissieleden een advies aan de Gemeenteraad geven… door hun steun daadwerkelijk uit te spreken!!

De bewoners in Centrum staan achter het wijkcentrum: nu nog de steun van Stadsdeel Centrum, de Wethouder en de Gemeenteraad van Amsterdam!