HERITAGE AT RISK | ICOMOS | UNESCO

Print Friendly, PDF & Email

Amsterdam staat op de Icomos “Heritage at Risk”-lijst vanwege megasteigerdoekreclame. Maandag 14 december ontving de werkgroep buitenreclame van d’Oude Stadt van Icomos een drukproef van het rapport over 2016-2019.

Omdat Amsterdam tegen de afspraken met Unesco in, in 2018 megasteigerdoekreclame weer toeliet in het Centrum, is de stad -na alarmmeldingen van Werkgroep Buitenreclame van Wijkcentrum d’Oude Stadt bij Unesco-, wederom op de oneervolle vernieuwde internationale lijst “Heritage at Risk ” van Icomos vermeld. Icomos is het adviesorgaan van Unesco. Het Rapport zal begin 2021 in boekvorm beschikbaar zijn.

Het goede nieuws is dat wethouder Ivens in september jl. besloot om definitief met het omstreden steigerdoekproject te stoppen. In oktober heeft Amsterdam dit besluit aan Unesco, Parijs gemeld.

Achtergrond
Het Heritage@Risk-programma werd onderschreven door ICOMOS-leden op de Algemene Vergadering in Mexico in 1999. Het doel van deze rapporten is om bedreigde erfgoedplaatsen, monumenten en sites te identificeren, typische casestudy’s en trends te presenteren en suggesties te delen voor het oplossen van individuele of wereldwijde bedreigingen voor ons cultureel erfgoed.

Bijlage

1 reactie

  1. Standaert schreef:

    Amsterdam is een van de mooiste steden ter wereld. Wandelend door het centrum bedenk ik soms dat ik woon in een soort openluchtmuseum. Dat brengt – naast inkomsten uit toerisme – verplichtingen met zich mee, waaronder het bewaren van het historische stadsbeeld en dientengevolge het beperken van buitenreclame tot een aanvaardbaar formaat.