Geslaagde avond over steun aan boeren in..Gambia!

Print Friendly, PDF & Email


Wijkcentrum d`Oude Stadt organiseerde via Anita Mizrahi, wijkraadslid, een lezing met discussie. Dit gebeurde afgelopen donderdag 4 april 2024. Mensen kwamen zelfs uit Brabant(“Gelezen op Facebook”) om dit event in ons wijkcentrum te volgen!

Klakkeloos maar geld geven is niet de beste manier om mensen in Afrika te helpen. Dat is de overtuiging van oud-docent Nic van der Riet uit Nes aan de Amstel. Van der Riet weet waar hij het over heeft: sinds 2018 is hij gestart met een biologische boerderij in Gambia, die draaiende wordt gehouden door jonge Gambiaanse boeren. De lezing ging over zijn ervaringen en zijn geleerde lessen. Echt een opsteker!

Hoe moet hulp aan boeren in Afrika eruit zien? “Help ze om op eigen kracht succesvol te zijn. Stel ze in staat om zich te ontplooien. Leer ze om ondernemend te worden, zodat ze zelf hun bedrijf kunnen laten renderen.” Is die visie vernieuwend? Misschien niet, zegt Van der Riet. “Maar je moet het idee wel consequent en duidelijk uitvoeren. Ga naast de jonge mensen staan, begeleid ze, leer ze hoe ze met tegenslag moeten omgaan. Als het dak van hun huis instort, kun je een nieuw dak voor ze betalen. Maar je kunt ze beter leren om zelf het geld bij elkaar te brengen. Gun ze dat succes en die ervaring.”

Tijdens zijn lezing ging Van der Riet in op zijn ervaringen in Gambia, waar hij ieder jaar komt. Hij vertelde ook over de leer-werkplekken die zijn boerderij aanbiedt, op de vele jongeren die hij helpt om hun beroepsopleiding af te maken of een eigen bedrijf te beginnen.
Ook besprak hij de waanzin van onze bio-industrie, die met haar goedkope export de grootste concurrent is van landen die in principe zelf genoeg kunnen verbouwen. “Bedenk wel: het mes snijdt aan twee kanten. Mensen die perspectief hebben in hun eigen land en die goed kunnen leven van hun bedrijf, trekken heus niet naar Europa.”

Wijkcentrum d`Oude Stadt nodigde belangstellenden uit voor de lezing ‘Ontwikkelingssamenwerking die wèl werkt’. Wie het gemist heeft kijkt hier: www.progressgambia.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *