Gedenksteen bewoners Vlooienburg

Print Friendly, PDF & Email

Dinsdag 15 november werd bij de Stopera aan de Amstelzijde een gedenksteen geplaatst, die herinnert aan de nooit teruggekeerde Vlooienburg bewoners uit de Tweede Wereldoorlog.

De opening geschiedde door stadsdeelbestuur Lotte Terwel die het ‘zand’ wegbezemde….. Daarvoor zong Barry J. Mehler een prachtig Joods gebed voor alle vroegere bewoners van Vlooienburg.
Het monumentje is er gekomen, 35 jaar na ‘opening van de “Stopera‘. Met dank aan alle ambtenaren en Dagelijks Bestuur van het stadsdeel centrum en wethouder Cultuur Gemeente Amsterdam en alle andere meedenkers! Hoewel het nog 3 1/2 jaar heeft geduurd na de eerste steun in deze…. is er een herinnering gekomen!

 

“We zijn blij en trots dat wij dit als actieve bewoners op hebben kunnen pakken, hebben kunnen steunen en dat de plaquette als herinnering aan de nooit teruggekeerde Vlooienburg bewoners uit de Tweede Wereldoorlog”, was getekend Anita Mizrahi en Gonny van Oudenallen, wijkraadsleden van Wijkcentrum d’Oude Stadt. Met in herinnering de buurtgenoot uit de Nieuwmarkt die 27 jaar geleden er mee begonnen is en dit jaar overleed (Randolf Wörner). 
In het Parool van 15 november 2022 staat een mooi stuk over de verdwenen wijk Vlooienburg!
 
De gedenkplaat