Gepland

Foei-actie

Print Friendly, PDF & Email

Zelf handhaven met een sticker tegen parkeeroverlast.

“Als de gemeente niet handhaaft tegen parkeeroverlast, dan doen we het zelf.” Onder dat motto is Stella Braam een stickeractie begonnen. De stickers met de tekst ‘Foei, ik mag hier niet staan – Ik blokkeer de stoep’ kun je plakken op de zijspiegels of voorruiten van auto’s, bestelbusjes, motoren, vrachtwagens enzovoort die de voetgangers hinderen. Stella is deze actie op de eerste plaats gestart voor mensen in een scootmobiel of rolstoel of die slecht ter been zijn.

Stella: “Voor hen is een wandeling door Amsterdam niet te doen. Mijn beste vriend zit in een scootmobiel en als ik met hem wandel, moet hij vaak uitwijken naar de straat, tussen de auto’s in. Het is ronduit gevaarlijk. En wat te denken van ouders met een wandelwagen?”

De stoep is van de voetganger. Handhaving van parkeeroverlast is er amper, dus kun je maar beter zelf aan de slag. Stella noemt het “een vorm van handhaving” en “een educatieve actie” die de weggebruiker moet opvoeden. De sticker is niet door Stella zelf gemaakt, maar door een vriend in een wijk met veel parkeeroverlast. “Hij gaf er een paar aan mij, ik ging plakken, maakte er een tweet van en iedereen wilde ‘m. De vriend gaf mij het ontwerp en ik ging op zoek naar een drukker die het voor een mooi prijsje kon doen.”

Bestellen en voorwaarden
De stickers kosten 0,15 per stuk. Ze zijn te bestellen via Foeistickers@gmail.com. Binnen het centrum gooit het stickerteam020 ze in de bus, daarbuiten worden verzendkosten berekend.

Er zijn een paar kanttekeningen: “Het is niet de bedoeling om auto’s te beschadigen.” En: “Wees voorzichtig als je plakt. Automobilisten kunnen boos worden.”

4 comments to Foei-actie

 • Alex

  Goede actie. Al die biro’s en canta’s die maar lukraak worden geparkeerd zijn vreselijk. Mensen behandelen het voertuig dan weer als auto en dan weer als fiets, al naar gelang het ze uitkomt. In de Koestraat staat er bijvoorbeeld een rode biro steevast voor een huis. Lekker makkelijk hè, je kar voor je deur. Maar een biro moet behandeld worden als een auto en hoort gewoon op een parkeerplek. Zoals dat voor automobilisten ook geldt.

 • Von Glasbergen

  Ook goed om op midden op de stoep achtergelaten fietsen en vuilniszakken te plakken.

 • Prima initiatief. Ik wil er wel een aantal bestellen echter een vraagje vooraf. Het is wat mij betreft een goede en ludieke actie die mensen erop wijst dat ze de doorgang blokkeren. Ludiek betekent echter ook dat de stickers redelijkerwijs te verwijderen moeten zijn zonder dat de eigenaar van het voertuig zijn eigen bezit hoeft te beschadigen. Kan dat?

 • Geachte Stella Braam,
  Complimenten voor uw initiatief inzake stoepparkerende auto’s.
  Wij worden in Amsterdam veel te vaak geconfronteerd met rucksichloos op de stoep parkerende voertuigen en daar wordt nauwelijks of niet op gehandhaafd.
  Daarbij zij opgemerkt dat dit heel vaak “werkbusjes” betreft die dan met vier wielen op de stoep parkeren.
  Soms hebben ze dan een soort “ontheffing”, maar die betreft dan vrijstelling van parkeergeld(?) en geeft op geen enkele manier het recht om het voertuig “lekker lui” op het trottoir te plaatsen; geriefelijk dicht bij een klusje.
  Het eigen gemak prevaleert, de rechten van de “zwakke” voetganger genegeerd.
  Sommige bestuurders pletteren onbekommerd het voertuig op de stoep, terwijl er zelfs nog reguliere parkeerplaats vrij is, gewoon “uit gewoonte” of “lekker belangrijk” met je ontstoppingsmissie of mag de duivel weten wat.

Laat een reactie achter