Foei-actie

Print Friendly, PDF & Email

Zelf handhaven met een sticker tegen parkeeroverlast.

“Als de gemeente niet handhaaft tegen parkeeroverlast, dan doen we het zelf.” Onder dat motto is Stella Braam een stickeractie begonnen. De stickers met de tekst ‘Foei, ik mag hier niet staan – Ik blokkeer de stoep’ kun je plakken op de zijspiegels of voorruiten van auto’s, bestelbusjes, motoren, vrachtwagens enzovoort die de voetgangers hinderen. Stella is deze actie op de eerste plaats gestart voor mensen in een scootmobiel of rolstoel of die slecht ter been zijn.

Stella: “Voor hen is een wandeling door Amsterdam niet te doen. Mijn beste vriend zit in een scootmobiel en als ik met hem wandel, moet hij vaak uitwijken naar de straat, tussen de auto’s in. Het is ronduit gevaarlijk. En wat te denken van ouders met een wandelwagen?”

De stoep is van de voetganger. Handhaving van parkeeroverlast is er amper, dus kun je maar beter zelf aan de slag. Stella noemt het “een vorm van handhaving” en “een educatieve actie” die de weggebruiker moet opvoeden. De sticker is niet door Stella zelf gemaakt, maar door een vriend in een wijk met veel parkeeroverlast. “Hij gaf er een paar aan mij, ik ging plakken, maakte er een tweet van en iedereen wilde ‘m. De vriend gaf mij het ontwerp en ik ging op zoek naar een drukker die het voor een mooi prijsje kon doen.”

Bestellen en voorwaarden
De stickers kosten 0,15 per stuk. Ze zijn te bestellen via Foeistickers@gmail.com. Binnen het centrum gooit het stickerteam020 ze in de bus, daarbuiten worden verzendkosten berekend.

Er zijn een paar kanttekeningen: “Het is niet de bedoeling om auto’s te beschadigen.” En: “Wees voorzichtig als je plakt. Automobilisten kunnen boos worden.”

11 reacties

 1. Manny schreef:

  Hallo Stella,

  Deze “ludieke” actie is wel vandalisme. Volgens APV artikel 2.42 mag een persoon geen stickers op het bezit van een ander plakken. Ik begrijp dat er frustratie zijn over voertuigen die verkeerd geparkeerd zijn, maar dit is niet de juiste manier om de problemen aan te pakken. Laat het aub over aan de personen die de bevoegdheid hebben actie te ondernemen. Je nodigt hiermee ook personen uit om willekeurig stickers te plakken op voertuigen die wel mogen parkeren met een gemeentelijke vrijstelling zoals monteurs en werklui. Ik heb zelf ook een sticker opgeplakt gekregen terwijl ik met mijn scooter op een plek stond op de stoep waar geparkeerd mag worden. AUB stop met de stickers.

  • Loes Buisman schreef:

   art. 2.42 van de APV gaat over evenementenvergunningen …
   Zoek nog eens verder …

   • Manny schreef:

    Ik heb verder gezocht en heb het volgende gevonden:
    Artikel 4.7 Plakken en kladden
    1.Het is verboden op de weg of op een zaak:

    a.
    een aanplakbiljet of ander geschrift, afbeelding of aanduiding op welke wijze dan ook aan te brengen of aan te laten brengen of

    Dus verkeerde artikel maar alsnog is het plakken van stickers op een zaak verboden. Helemaal als de zaak niet verkeerd geparkeerd staat.

 2. Pm schreef:

  Stella maakt zich schuldig aan vandalisme en ondermijnt het gemeentebeleid. Er zijn andere manieren om het beleid te veranderen. Public shaming is niet van deze tijd. Dus beste Stella, stop hier mee.

  • wijkcentrum d'Oude Stadt schreef:

   Stoepparkeren is geen gemeentebeleid. Het parkeerbeleid hoeft daarom niet te veranderen, maar wel het gedrag van sommige parkeerders. Public shaming doe je zelf als je je auto op stoep of fietspad neerzet. Wees blij met een vriendelijke terechtwijzing. Het zou een boete moeten zijn, maar helaas zijn er te weinig handhavers.

 3. Alex schreef:

  Goede actie. Al die biro’s en canta’s die maar lukraak worden geparkeerd zijn vreselijk. Mensen behandelen het voertuig dan weer als auto en dan weer als fiets, al naar gelang het ze uitkomt. In de Koestraat staat er bijvoorbeeld een rode biro steevast voor een huis. Lekker makkelijk hè, je kar voor je deur. Maar een biro moet behandeld worden als een auto en hoort gewoon op een parkeerplek. Zoals dat voor automobilisten ook geldt.

 4. Von Glasbergen schreef:

  Ook goed om op midden op de stoep achtergelaten fietsen en vuilniszakken te plakken.

 5. michel van wijk schreef:

  Prima initiatief. Ik wil er wel een aantal bestellen echter een vraagje vooraf. Het is wat mij betreft een goede en ludieke actie die mensen erop wijst dat ze de doorgang blokkeren. Ludiek betekent echter ook dat de stickers redelijkerwijs te verwijderen moeten zijn zonder dat de eigenaar van het voertuig zijn eigen bezit hoeft te beschadigen. Kan dat?

  • Manny schreef:

   Nee. De stickers zijn zeer lastig te verwijderen en ik denk dat dat ook de bedoeling is. Verwijderen van de stickers kan krassen opleveren en schade aan het lak en materiaal.

 6. Ab Vermeeren schreef:

  Geachte Stella Braam,
  Complimenten voor uw initiatief inzake stoepparkerende auto’s.
  Wij worden in Amsterdam veel te vaak geconfronteerd met rucksichloos op de stoep parkerende voertuigen en daar wordt nauwelijks of niet op gehandhaafd.
  Daarbij zij opgemerkt dat dit heel vaak “werkbusjes” betreft die dan met vier wielen op de stoep parkeren.
  Soms hebben ze dan een soort “ontheffing”, maar die betreft dan vrijstelling van parkeergeld(?) en geeft op geen enkele manier het recht om het voertuig “lekker lui” op het trottoir te plaatsen; geriefelijk dicht bij een klusje.
  Het eigen gemak prevaleert, de rechten van de “zwakke” voetganger genegeerd.
  Sommige bestuurders pletteren onbekommerd het voertuig op de stoep, terwijl er zelfs nog reguliere parkeerplaats vrij is, gewoon “uit gewoonte” of “lekker belangrijk” met je ontstoppingsmissie of mag de duivel weten wat.

  • Manny schreef:

   De RVV-verkeersontheffing geeft een vrijstelling om op de stoep te parkeren zonder de stoep te blokkeren voor overig verkeer. Uiteraard mag dit niet te lang maar er is geen tijd aan gebonden. Hoewel het voor sommige mensen voor overlast zorgt is het wel toegestaan.