Fietsdemo | Fietsen For Future

Print Friendly, PDF & Email


UPDATE 24-09-2020: De bedoeling was om voor de deur bij Amstel 1 te gaan staan (op 1,5-meter) protesteren. Door verbouwingen bij de Stopera is er minder ruimte en wordt het daar met de 1,5 meter-maatregel en 300 mensen dus erg krap. De politie heeft een maximum van 50 mensen opgelegd voor de Stopera. Daarom is de eerdere opzet aangepast en wordt er niet gestopt voor de deur bij de Stopera, maar fietst de hele groep een rondje (of meerdere) langs de Stopera. Daarna fietst de groep via de Utrechtsestraat terug naar het Museumplein.

Vrijdag 25 september vertrekt vanaf het Museumplein via de Vijzelstraat de demo Fietsen for Future van de Klimaatcoalitie naar de Stopera, om daar een of meerdere rondjes langs te rijden (gestopt wordt er niet i.a.v. de corona-maatregelen). Terugfietsen naar het Museumplein via de Utrechtsestraat.

Verschillende groepen, waaronder Fridays For Future Amsterdam, Extinction Rebellion Amsterdam en d’Oude Stadt vormen de Amsterdamse Klimaatcoalitie. De actie op 25 september is een onderdeel van de internationale actiedag van Fridays For Future, die door heel Nederland plaatsvindt. In Amsterdam luidt de overkoepelende boodschap: Stop de Greenwashing van Amsterdam!

De fietsdemonstratie is niet zonder reden. 
Terwijl de een na de andere klimaatramp zich voltrekt en de tijd om onze emissies te verlagen bijna verstreken is, kiest de gemeente Amsterdam, onder leiding van het ´groenste´ college ooit, voor maatregelen die enerzijds niet groen, en anderzijds niet rechtvaardig te noemen zijn. Op 25 september zal niet alleen in Amsterdam gedemonstreerd worden, er zijn door heel Nederland en de rest van de wereld acties georganiseerd. Van Maastricht tot Groningen zullen er demonstraties plaatsvinden, allemaal (mede) georganiseerd door de lokale jongerengroepen van FFF.

Sytze Fortuin (14 jaar), van FFF Amsterdam: “Het lijkt wel alsof de stad met twee gezichten spreekt; enerzijds willen ze groen en duurzaam lijken, maar tegelijkertijd zijn ze wel een van de laatste echt groene plekjes (de Lutkemeerpolder, red.) aan het platgooien, en staan ze gewoon nieuwe biomassacentrales toe.”

Greenwashing
Deze zogeheten “Greenwashing” brengt de Amsterdamse Klimaatcoalitie op 25 september onder de aandacht. Het college, dat probeert over te komen als buitengewoon groen, kiest in de praktijk voor valse oplossingen zoals energievoorziening in de vorm van een biomassacentrale en het vernietigen van de Lutkemeerpolder om daar het zoveelste distributiecentrum te bouwen. Daarnaast neemt zij niet de juiste verregaande stappen richting een rechtvaardige energietransitie.

Klimaatcoalitie
Wie zijn wij eigenlijk? De klimaatcoalitie is een samenwerkingsverband van verschillende grassroots klimaatgroepen die de handen ineen geslagen hebben voor een klimaatrechtvaardig Amsterdam! De Klimaatcoalitie bestaat uit Extinction Rebellion Amsterdam, Fridays for Future Amsterdam, Code Rood, Queers for Climate, Amsterdam Fossielvrij, Internationale Socialisten, Comité Schone Lucht, We Love Trees en Wijkcentrum d’Oude Stadt.

Samen eisen wij dat het college de juiste stappen zet richting een rechtvaardige energietransitie, wij eisen dat de gemeente stopt met greenwashing campagnes en kiest voor rechtvaardige en duurzame oplossingen, dat huishoudens en Amsterdammers niet opdraaien voor de kosten maar dat vervuilende bedrijven de rekening van de energietransitie betalen, de Lutkemeerpolder behouden blijft, er een nieuwe Transitievisie Warmte komt die niet afhankelijk is van biomassa en er dus geen Biomassacentrale in Diemen komt en dat Amsterdammers over deze alomvattende zaken mee moeten kunnen beslissen!

Doe mee
Kom naar de fietsdemonstratie, we hebben een beperkte oplage aan vlaggen van de Amsterdamse Klimaatcoalitie beschikbaar, een donatie hiervoor wordt op prijs gesteld zodat we in de toekomst nog meer acties kunnen organiseren voor een klimaatrechtvaardig Amsterdam!

PROGRAMMA VOOR AMSTERDAM
Van de bedreigde Lutkemeerpolder tot het Homomonument, tot de biomassacentrale in Diemen zullen allemaal groepen fietsers, versierd met protestvlaggetjes en groene linten, in optocht door de stad gaan fietsen. Als tussenstop naar het Museumplein, waar alle groepen zich verzamelen. Vanaf 16:00 uur wordt vanaf het Museumplein gestart richting de Stopera. Verschillende groepen verzamelen zich op deze punten:

  • Lutkemeer (bij de Boterbloem Lutkemeerweg 262 B Amsterdam) : 14.30 uur
  • Diemen (bij de biomassacentrale, Overdiemerweg 35, 1111 PP Diemen ): 14.45 uur
  • Homomonument (bij Westermarkt, 1016 DV Amsterdam): 15.30 uur
  • Vanaf Museumplein gezamenlijk fietsen met de hele groep: 16.00 uur via de Vijzelstraat richting de Stopera
  • De Stopera wordt rond 17:00 uur benaderd, waarna een rondje (of meer) omheen gefietst wordt. Daarna terugfietsen via de Utrechtsestraat naar het Museumplein.

Meer info: https://www.facebook.com/events/439179497057809/