Stolpersteine Onderhoud

Print Friendly, PDF & Email
Wat houdt bewoners in AmsterdamCentrum bezig? Deel 16 – Stolpersteine onderhoud!
Twee stadsdorpen slaan de handen in elkaar om de Stolpersteine te onderhouden.
In december was de eerste ontmoeting van de buurtgenoten die zich hadden opgegeven om te helpen de Stolpersteine in onze buurten te onderhouden, stadsdorpers uit 2 buurten waaronder de Noord-Jordaan.

 Wat zijn Stolpersteine? Sinds 1992 worden deze steentjes met een messing bovenlaag gelegd in de stoep voor de laatste (vrij gekozen) woning van iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden is van de nationaal-socialistische beweging. De stenen worden op aanvraag gemaakt en gelegd.
An Huitzing van de stichting Stolpersteine vertelde hoe de stichting te werk gaat. Iedereen kan een Stolpersteine aanvragen (familie, bewoners of bijvoorbeeld wooncoöperaties). Er is wel een achterstand met verwerken en daarom duurt het nu wel twee jaar voor een steen gelegd kan worden, maar als het moet, kan het sneller. Op de website van stichting Stolpersteine https://www.stichting-stolpersteine.nl staat veel informatie, ook waar alle stenen in Nederland liggen.
De stichting heeft gevraagd of o.a. stadsdorpen in Amsterdam willen helpen met het onderhoud van de stenen. Dat betekent dat een groepje vrijwilligers de stenen af en toe schoonmaakt en in de gaten houdt of de stenen er nog goed bij liggen en niet door bijvoorbeeld door een verbouwing wegraken. Men gaat ook een keer kijken hoe de Stolpersteine worden gemaakt.
Wilt U meedoen met het groepje? Neem dan even contact op met Susan Blankhart en als U iets opvalt over een steen in de buurt neem dan ook vooral even contact op!