Snelheid verminderen van ‘snelle’ fietsers!

Print Friendly, PDF & Email


Waarover praten bewoners van de Amsterdamse Binnenstad?
-Deel 45: Snelheid verminderen van ‘snelle’ fietsers.

Wethouder #MelanievanderHorst (verkeer en vervoer) schrijft aan de #gemeenteraad: “Het is juridisch niet haalbaar een maximum-snelheid in te voeren op fietspaden .” Het college voelt wel voor een limiet van 20 km/u op bepaalde fietspaden, maar de wetgeving moet hiervoor eerst worden aangepast.
Fietspaden worden steeds drukker met ook een toenemend aantal e-bikes, waardoor de snelheidsverschillen groter worden. Veel fietsers voelen zich onveilig op het fietspad. “Het gevoel van onveiligheid heeft mogelijk tot gevolg dat mensen minder durven te fietsen, wat uiteraard zeer onwenselijk is”, aldus Van der Horst.
Het aantal ongevallen met e-bikes is in een jaar tijd met 50% toegenomen, maar volgens Van der Horst is dit te verklaren door het sterk toegenomen gebruik van elektrische fietsen. “
30 km/u op wegen
De maximum-snelheid voor verkeer op wegen gaat eind dit jaar wel omlaag. Maar voor fietspaden zit dat er volgens de wethouder dus niet in. “Met de invoering van 30km/u in de stad is een lagere maximumsnelheid op het naastgelegen fietspad vanuit verkeersveiligheidsperspectief voor fietsers voorstelbaar, maar juridisch nog niet haalbaar.”
Handhaven
Over het instellen van een snelheidslimiet op het fietspad wil Van der Horst in gesprek met de rijksoverheid. Oo
Bron: De Westkrant maart 2023