nieuws

Wijkcentrum d’ Oude Stadt

Centrum voor Informatie en Burgerparticipatie. Het Wijkcentrum d’ Oude Stadt is een actie-, informatiepunt en kenniscentrum van en voor bewoners die het woon-, werk- en leefklimaat in hun buurt willen verbeteren. Loop binnen voor informatie en advies over het woon- en leefklimaat, zoals bestemmingsplannen en allerlei vergunningen die de woonomgeving raken. Mail voor nieuws: wijkcentrum@oudestadt.nl Onze ruimte staat...

0

De tijd van het jaar

December is de maand van vrijgevigheid maar ook om eens goed naar uw financiële situatie te kijken. Wilt u niet wat minder belasting betalen, of zelfs wat terug krijgen? Denk dan eens aan goede doelen met een ANBI status waaraan u belastingvrij kunt schenken. Wijkcentrum d’Oude Stadt is er een van.

0

Niet mee eens?

Als er een besluit van de gemeente om een vergunning te verlenen gepubliceerd wordt op https://bekendmakingen.amsterdam.nl/ zie je steeds de vraag: Niet mee eens? Dan volgt hoe u bezwaar kunt aantekenen. Dat is geen vriendelijk gebaar van de gemeente, maar een wettelijk recht. En heb je iets aan dat recht? Twee voorbeelden: evenementenvergunningen en vergunningen voor “tijdelijke terrasuitbreidingen”.

0

Corona en wijkcentrum, richtlijnen

Moeilijk bij te houden, de regels worden steeds bijgesteld. Wij houden het zo veilig mogelijk: maximaal 12 bezoekers en verplichting om 1,5m afstand aan te houden. Want niet iedereen is immuun. Met symptomen van verkoudheid of griep kom je er niet in. QR-code mogen we niet voor vergaderingen checken, maar wel bij bepaalde activiteiten*.  Kom je in een...

0

Verkenning Oostelijke Binnenstad

Het college presenteerde de Verkenning Oostelijke binnenstad. Het boekje schetst aan de hand van impressies en kaartbeelden hoe een autoluwere inrichting van de Weesperstraat en Valkenburgerstraat eruit kan zien. Door minder auto’s komt ruimte vrij voor voetgangers, fietsers, groen én woningen. Het is een discussiestuk. Bewoners zien al langer kansen als die autodominantie in hun woonbuurt maar verdwijnt.

0

Nieuws uit de 9 straatjes

Over “shared space”, en hoe er in de negen straatjes gemeenschapsgeld verkwanseld werd door het aanleggen en verwijderen van gevaarlijke verkeersdrempels. De bewonersorganisatie Grachten 9+ zocht het uit en publiceerde het in haar nieuwsbrief. Op 11 november berichtte ook AT5 erover.

0

Mobiliteit en AOV

Het aanvulend openbaar vervoer (AOV) is bedoeld voor degenen die niet of met veel moeite gebruik kunnen maken van het gewone openbaar vervoer. Het gebruik wordt beperkt. Hier iets over de nieuwe regels, en we wijzen weer eens op Cliëntenbelang Amsterdam.

0

Ruimte voor de voetganger

Het voetgangersbeleid zou worden herzien. Er was inspraak over een conceptnota van 17 februari tot en met 17 april 2020. Daarna hoorden we niets meer. Geen nota van beantwoording gezien. We hebben op 4 november 2021 als online-deelnemer aan het stadsgesprek verkeersveiligheid de vraag gesteld wanneer dat nieuwe beleid er toch eindelijk eens komt. Want stond er in...

0

Mag het wat minder?

Ook op de Kloveniersburgwal kunnen bewoners zichzelf niet meer horen. Door de herrie van bezoekers op straat. En vanaf terrassen. De gemeente plaatst op verzoek borden. Helpt het? Inmiddels al gehoord: wordt gezien als reclame dat hier een B&B is. Als het al gezien wordt, daar staat straks weer een fiets voor.  

0

In gesprek met bewoners?

Op 27 oktober, in de Zuiderkerk, een informatieavond over de Aanpak Binnenstad, specifiek voor het Wallengebied. Volgens de aankondiging: burgemeester Femke Halsema en stadsdeelvoorzitter Dehlia Timman gaan vanaf 19.30 uur in gesprek met de aanwezige bewoners en ondernemers. Jaja. Dat zal toch niet, denk je dan.

1

Praat mee over de verkeersveiligheid in uw buurt

De gemeente doet al veel om de stad verkeersveiliger te maken. Maar het moet beter. U kunt de gemeente daar als ervaringsdeskundige bij helpen door hun enquête over verkeersveiligheid in te vullen. Meedenken over de toekomst van verkeersveiligheid in de stad kan ook door aan te sluiten bij één van de stadsgesprekken die binnenkort plaatsvinden.

0

Toekomstlessen burgermeetnetwerk geluid

Waag nodigde bewoners, ondernemers, bestuurders en experts uit voor een gesprek over het meten van geluid én de resultaten door een burgermeetnetwerk. Over wat  we kunnen leren van dit geluidsexperiment voor de toekomst.

0

Expositie in d’Oude Stadt, Tine Lebesque

Van 28 september tot eind december exposeert Tine Lebesque met een gevarieerd aanbod van haar werk in de vergaderruimte van wijkcentrum d’Oude Stadt, Kerkstraat 123. Olieverf op linnen. Te bezichtigen tijdens openingsuren van het wijkcentrum (ma-vr 13:30-17:00 uur), behalve als er bijeenkomsten zijn – zie zaalagenda in het menu op de website. Facebook en Instagram: t._lebesque  

0

3 Mupi’s verdwijnen, maar …

In 2019 werden in het Centrum vergunningen verleend voor tientallen digtale MUPI’s, waarvan de meeste er al lange tijd stonden. Op 10 oktober 2019 werd voor 4 bestaande MUPI’s de vergunningsaanvraag afgewezen, 3 daarvan staan er nog steeds. Daar lijkt een eind aan te komen..

0

De Goede Zaak stopt (voorlopig?)

Begin 2018 kwam Yet ten Hoorn van de Goede Zaak kennis maken in het wijkcentrum, toen nog in de Nieuwe Doelenstraat. Het waren de hoogtijdagen van de Nutellawafels. Gelukkig waren er ook nog veel “goede zaken”. Vandaag ontving het wijkcentrum deze melding per email:

3

Plan “Red ‘t Wijkcentrum” wint

Dinsdagavond 21 september werd in de stadsdeelcommissie de uitslag bekend gemaakt van de ideeënwedstrijd Centrum Begroot 2021. Van 9 augustus tot en met 9 september konden inwoners van stadsdeel Centrum in de laatste ronde stemmen op 39 plannen. Het plan “Red ‘t Wijkcentrum” werd vanavond uitgeroepen tot een van de winnaars.

0

Doe mee met de filmworkshop

Gezocht bewoners die hun activiteiten voor buurtorganisaties willen ondersteunen met film. ABFF in samenwerking met Wijkcentrum d’Oude Stadt organiseren een leuke, leerzame en creatieve tweedaagse filmworkshop zowel voor jongeren als voor ouderen. Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober. In d’Oude Stadt en Gratis. Het maximum aantal aanmeldingen is bereikt. U kunt zich alleen plaatsen op de reservelijst.

Datasafari

NEMO De Studio nam buurtbewoners mee op datasafari. Data wordt overal verzameld. Van alles en iedereen. Daarom is het zo belangrijk dat mensen goed geïnformeerd en betrokken zijn. En mensen hun rechten leren kennen en participeren in de ontwikkeling van deze technologieën.

Franse Literatuur weer van start

Vanwege de coronamaatregelen hebben de lessen eerder dit jaar online plaatsgevonden. Maar vanaf 14 september 2021 zijn de lessen weer in het wijkcentrum. We proberen het eerst met een volledige groep. Indien nodig wordt weer opgesplitst in twee halve groepen. Literatuur “Cours de littérature” van september tot in april. Tijdens deze cursus bestuderen wij de Franse literatuur van...

Centrum Begroot

Hebt u hem nog, die brief van Centrum Begroot en nog niet gebruikt? Vis hem op uit het oud papier, want met de persoonlijke code daarin kunt u stemmen op allerlei ideeën van bewoners van Amsterdam-Centrum. Sommige een herhaling van eerdere jaren, maar ook nieuwe. De verfraaiing van de spuuglelijke transformatorhuizen op de Jodenbreestraat en de Kloveniersburgwal

Stijlkamers binnen de Singelgracht

VERLENGD: U hebt nog t/m 10 september om de “Amsterdamse stijlkamers binnen de Singelgracht” te bezoeken. Deze (foto)tentoonstelling is te zien in de houten Amstelkerk, op werkdagen van 9:00 – 17:00 uur en sluit vrijdag 10 september om 17:00 uur. De tentoonstelling is gemaakt door Hans Tulleners, Peter Quatfass en Peter Vermeulen, en toont 48 stijlkamers (dat zijn...

Amsterdam om van te schrikken

Bericht van 4 juli 2021, bijgewerkt 11 augustus. Een van de vroegere toegangspoorten van Amsterdam was de Regulierspoort. De Munttoren is er nog een restant van. Het Muntplein zou nog steeds een mooie entree van de oude binnenstad kunnen zijn, maar het is niet meer om aan te zien.

Inspraak juli-aug 2021

U kunt uw mening geven over de afvalregels voor bewoners en bedrijven, over beleidsregels funderingen, het plan voor de maximum snelheid voor verkeer en wat op het Waterlooplein verkocht zou moeten worden. En u kunt stemmen op plannen van Centrum Begroot.

Digitale raamreclame, mag dat?

De visite riep opeens: verrek! is het weg? En ja, het scherm met de bewegende reclamebeelden achter het raam van AH was verdwenen. Die reclame waarvoor je twee jaar geleden nog in huis een zonnebril op moest zetten. Tot het na klachten wat gedimd werd, toen moesten alleen nog maar de gordijnen dicht.

Doe mee en verbeter je straat

Vanaf voorjaar 2023 is 30 km in onze stad de norm. Goed voor de verkeersveiligheid, maar helaas geldt 30 km niet in alle straten. Bovendien zullen hierdoor amper minder auto’s rijden. Amsterdammers voor Autoluw NU! roept bewoners op tot actie en een eigen zienswijze te sturen op het voornemen, niet alleen als de straat 50 km blijft, maar...

Eerste resultaten Amsterdam Sounds

De gemeente Amsterdam, Waag en de Ombudsman Metropool Amsterdam pakten al in 2017 gezamenlijk het experimenteel project Amsterdam Sounds op. In de Leidsebuurt startte eind 2019 pas de eerste pilot. De meetresultaten zijn beschikbaar. Een echte nulmeting door de lockdown.