Gepland

Wijkcentrum d’ Oude Stadt

Print Friendly, PDF & Email

Centrum voor Informatie en Burgerparticipatie. Het Wijkcentrum d’ Oude Stadt is een actie-, informatiepunt en kenniscentrum van en voor bewoners die het woon-, werk- en leefklimaat in hun buurt willen verbeteren. Loop binnen voor informatie en advies over het woon- en leefklimaat, zoals bestemmingsplannen en allerlei vergunningen die de woonomgeving raken. Mail voor nieuws: wijkcentrum@oudestadt.nl
Onze ruimte staat ter beschikking voor bewonersgroepen en buurtinitiatieven. Lees meer……

Viswinkel

Print Friendly, PDF & Email

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum kwam op 23 april 2019 naar buiten met de beslissing op bezwaar van een viswinkel in de Leidsestraat. Deels komt de gemeente tegemoet aan de bezwaren, maar het verbod voor nieuwe zaken gericht op ‘eten voor snelle consumptie’ blijft van toepassing.

De gemeente maakte 5 oktober 2017 een stop bekend op toeristenwinkels in het centrum. The Seafood Shop ging ondanks dat verbod niet alleen vis verkopen, maar ook zitplekken neerzetten en visgerechten verkopen om ter plekke te consumeren. Dat is horeca in een winkelpand. Daarmee is de winkel er een die zich richt op toeristen en dagjesmensen, dan wel eten verkopen voor snelle consumptie. Dat maakte dat het stadsdeel handhavend moest optreden.

Stadsdeelbestuurder Ilse Griek: ”We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen.”

Handhaven
De viswinkel maakte in 2018 al bezwaar. Om de strenge eisen voor het gebied te laten gelden voor álle ondernemers kon de gemeente niet anders dan op dat punt de bezwaren af te wijzen. Het is immers niet mogelijk een uitzondering te maken voor deze ondernemer, want dan is het hek van de dam (zie de opmars van de ijs- en wafelwinkels na een uitzondering voor een ambachtelijke ijswinkel in de Jordaan). Concreet betekent dit dat de winkel de eetbar moet verwijderen en moet zorgen dat de etenswaren na aankoop deugdelijk verpakt zijn, zodat mensen het eten bijvoorbeeld thuis of op kantoor kunnen consumeren.

Het bedrijf mag volgens het stadsdeel wel blijven frituren. Van een frituurverbod is geen sprake meer. De belangrijkste reden daarvoor is dat het overgrote deel van de Nederlandse viswinkels sinds jaar en dag vis frituurt. Met andere woorden: dat hoort bij een viswinkel.

Meer info:

Banieren

Print Friendly, PDF & Email

In het Wallengebied, het Rembrandtplein en omgeving en in de Leidsebuurt brengt de gemeente vanaf 15 april bepaalde regels zeer nadrukkelijk onder de aandacht met banieren in de openbare ruimte. In de weekendavonden en -nachten heten hosts bij de meest gebruikte toe- en uitgangen bezoekers actief welkom én wijzen hen op de regels in het gebied. De campagne loopt tot juni 2019 en wordt dan geëvalueerd. Lees meer Banieren

Franse literatuur

Print Friendly, PDF & Email

Terug van weg geweest
Na het sluiten van de deuren van het Institut Français in Amsterdam kon u sinds 2016 in het Wijkcentrum de lessen “Franse literatuur” volgen. Wegens de verhuizing en de opknapbeurt in het nieuwe pand is de cursus tijdelijk uitgeweken naar elders.
Het komende lesjaar 2019-2020 zijn wij terug in het nieuwe Wijkcentrum d’Oude Stadt, Kerkstraat 123 (tussen Nieuwe Spiegelstraat en Leidsestraat), en we starten weer in september. Er zijn nog plaatsen vrij.

Literatuur

“Cours de littérature” van september 2019 tot april 2020. Tijdens deze cursus bestuderen wij de Franse literatuur van de 16de tot de 21ste eeuw door verschillende thema’s door te nemen. dat kan gaan over bijvoorbeeld vriendschap, reizen, Parijs, Baudelaire…. De cursisten lezen iedere week thuis een fragment van een boek en wij praten er dan de volgende week over. Tijdens het semester lezen we ook een roman. Klassiek of nieuw, naar wens van de cursisten.

Niveau en kosten
Het niveau C1 (gevorderd). Kosten zijn € 220,- per semester. Dat is voor 21 uur les gedurende 14 weken.

Periode en lestijd
De lestijden : dinsdag van 18 uur tot 19.30
Eerste semester: 10 september 2019 t/m 7 januari 2020.
Tweede semester: 14 januari 2020 t/m 21 april 2020.

Inschrijving
Stuur een mail naar de docente, Myriam Bouzid via mebouzid@hotmail.com