Mooie herinnering aan Renate Rubinstein

Print Friendly, PDF & Email

RenateIn een intieme setting, Wijkcentrum d’Oude Stadt in Amsterdam, werd op 12 oktober 2023 Renate Rubinstein met passie beschreven door bewonderaarster Charlotte Goulmy.

Het was, helaas, confronterend om te zien en te horen hoe actueel de stukken van Rubinstein zijn. Een leven gemarkeerd door de oorlog, een oorlog die haar haar vader afnam.

Er is onvoorstelbaar veel te vertellen over deze schrijfster die zowel bemind, gevreesd als verguist werd om haar standpunten. Meestal had ze gelijk voor de publieke opinie volgde. Zij maakte zich al zorgen om het klimaat in de jaren 60!

De essays die Goulmy(“Renate Rubinstein herontdekt”) heeft geschreven zijn mooi en gebundeld te bestellen op de site van Hollands Maandblad als bijlage van het meinummer. Rubinstein, die vooral bekend is door haar columns in Vrij Nederland onder de naam Tamar, stierf in 1990.

Terwijl Renate Rubinstein graag dingen met de buitenwereld wilde delen, maakt de officiële biograaf niet zoveel haast. Vorig jaar kwam er eindelijk, na vele jaren onderzoek door de biograaf Hans Goedkoop, een deel van haar leven in boekvorm naar buiten: de eerste 15 jaar van Renate’s leven…”Vaderskind” geheten.

En Renate Rubinstein is 61 geworden. Hoe lang gaat het nog duren voor de laatste 46 jaren van haar leven beschreven gaan worden??? Haar fans hopen dat biograaf Goedkoop doorpakt… voordat iedereen die zich Rubinstein nog kan herinneren overleden is. Immers… Hoop doet leven!