‘Het aangepast Straatfeest Amstelveld 2023’

Print Friendly, PDF & Email
Waar spreken bewoners van Amsterdam centrum over? Deel 38-
‘Het aangepast Straatfeest Amstelveld 2023’.
Het schijnt dat de Organisator zelf ontsteld is over voorstel aangepast straatfeest Amstelveld tijdens Pride: maximaal vijfduizend bezoekers en bier en wijn schenken tot 20.00uur
Wethouder Touria Meliani meldt dat dan het populaire straatfeest op het Amstelveld tijdens Pride alsnog door kan gaan dit jaar. De organisator Eelko Anceaux : ‘Dit is geen compromis.’
Het is een van de populairste feesten in de twee dagen rondom de botenparade met Pride: de straatfeesten op het Amstelveld. Maar sinds afgelopen zomer hangt de toekomst ervan aan een zijden draadje.
Maximaal tot 21.00 uur
Meliani ging in gesprek met zowel de organisator als een aantal omwonenden en kwam donderdag tot haar beslissing. De wethouder wil een vergunning toekennen, mits de muziek en barverkoop om acht uur ‘s avonds eindigen. Daarnaast moeten de maximaal vijfduizend aanwezige bezoekers uiterlijk om negen uur vertrokken zijn.
Anceaux is overvallen door die beslissing. Hij was niet ingelicht voor de brief van de wethouder naar de gemeenteraad gestuurd werd. “Dit is geen compromis,.” Met de beperkingen gaat hij dan ook niet akkoord. “Een belangrijk feest voortgekomen uit de Amsterdamse clubscene wordt de stad afgenomen.”
In de brief naar de gemeenteraad schrijft Meliani dat een groep bewoners en de organisatie tegenover elkaar staan.
Anceaux bestrijdt dat de buurt tegen het evenement is. Hij wijst op verzamelde steunbetuigingen van bewoners, die hij ook al eerder naar de wethouder heeft gestuurd. “Als wat wildplassen en fietsparkeeroverlast de argumentatie is, dan kun je net zo goed alles verbieden.”
Wethouder Meliani stelt in de brief open te staan om in gesprek te gaan over een andere locatie of andere programmering. Maar Anceaux wil niet in gesprek over een andere programmering.
‘Op langere termijn ziet het college graag dat op deze plek een wezenlijk andere invulling wordt gegeven aan het evenement,’ schrijft Meliani. Oftewel: De kans is klein dat het straatfeest na 2024 nog op het Amstelveld kan blijven bestaan.
Bron: Het Parool