Drukbezochte bijeenkomst ‘Overlast op het Water’

Print Friendly, PDF & Email

Het moet wel een erg heet hangijzer zijn ‘Overlast op het Water’ dat op een warme zomeravond een wijkcentrum stampvol zit! Het ging om een bijeenkomst voor burgers en informele setting met Handhavers te water. Nu kwamen de bewoners van wal en boten aan het woord en werd er op adequate wijze antwoord gegeven door een team van ambtenaren van toezicht en handhaving(en beleid) op het water.

Vragen kwamen voorbij alszijnde:”Waarom worden commerciële bedrijven niet aangesproken of bekeurd als zij te lang bij een afstap/opstapplek blijven liggen”, of “Wat doet zo’n bepaalde wijze van ronddraaiende schroef/motorgebruik met de palen onder Amsterdamse huizen”, of “Kunnen er meer smileys(hoeveel km vaart u) komen” tot het “Verzoek om flitspalen voor te snel varende boten en dus kentekeninvoering op boten”. Mooie gerichte vragen met af en toe een vleug emotie.

Door de strakke leiding(wijkraadslid Gonny van Oudenallen) en het publiek dat oprecht naar elkaar luisterde en meedacht met de duidelijk antwoordende ambtenaren werd het een vruchtbare avond. Ook de opmerkingen waren bijzonder: “120 keren een melding gemaakt en nog is er niets gebeurd” tot ‘Als ik uit de douche stap is mijn lijf ongevraagd het meest gefotografeerde lijf van Amsterdam door rondvarende passanten’ of ‘De boten die uit het centrum komen laten veel rommel achter dat komt dan vast te zitten in onze ‘tuinen’ en ook maken de snelvarende boten onze drijvende tuinen in Zuid stuk’ en ook belangrijk; ‘Het ontbreken van nazorg na extremiteiten op het water(speedboot in actie midden in de nacht waardoor schade ontstond’..!

Er blijken overigens ambtenaren onherkenbaar van toezicht op fietsen de boten te volgen en te bekeuren. Juiste aantallen bekeuringen volgen nog. Er werden mooie verbondjes achteraf gemaakt, naast dat er een antwoordstuk op diverse vragen die uitgezocht worden via de ambtenaren komt binnen 2 weken. Dat stuk zal op te vragen zijn via het wijkcentrum d’Oude Stadt (wijkcentrum@oudestadt.nl)
Wellicht iets voor herhaling vatbaar: Wat is er over een half jaar met de suggesties en vragen gebeurd is, intern daar, zichtbaar voor publiek en op politiek gebied.