De hemel op aarde – tijdens het Wallenfestival

Print Friendly, PDF & Email

Amsterdam, Fred Jansen, in opdracht voor VDBJ, Grand Cru, rubriek: ik ben actief. Herbert van Hasselt zet zich in voor de Oude kerk. foto: Elsbeth Tijssen

De hemel op aarde – het waargebeurd nachtsprookje van de Oude Kerk (tijdens het Wallenfestival)
Op 24 juni 2023 vanaf 14.45 uur vertelt Herbert van Hasselt een sprookje. Het heet ’t Sterremannetje. Niet zomaar een verhaal, het is een waargebeurd ‘nachtsprookje’ voor kinderen en voor hun ouders. Het hoeft geen verwondering te wekken dat dit oudste stenen gebouw van de stad Amsterdam veel geheimen en verhalen in zich bergt. Een van die verhalen werpt wel ‘n heel nieuw licht op de Oude Kerk! En tenslotte, héél spannend: bijna aan het einde gekomen in het unieke sprookje… en dan ‘op de Oudekerkstoren’! Dan klinkt ineens op het ‘ Italiaanse orgel’ een prachtige, ten hemel ‘stijgende’ aria, het 18e eeuwse ”Elevazione”. Het wordt uitgevoerd door de jonge Amerikaanse organiste Annie Spink. En na dit ongelooflijke nachtsprookje aangehoord te hebben, zal je nooit meer op dezelfde manier kijken naar dit oudste monument, dat van 1250 dateert.

Wij verzamelen die zaterdagmiddag rond 14.15 uur bij ‘We Live Here’ op het Oudekerksplein 30A. En een kwartier later lopen we dan naar de hoofdingang van de Oude Kerk. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, maar zorg wel op tijd bij ‘We Live Here’ aanwezig te zijn. Iedereen is van harte welkom, maar vooral kinderen van de basisschoolleeftijd. Het belooft wel een zeer bijzondere middag te worden.

Het programma duurt tot 15.45 uur. Dan lopen wij weer de kerk uit, en op het Oudekerksplein zal de Amsterdamse stadsbeiaardier Gideon Bodden ‘live’ voor ons spelen. De eerste melodie gaat over de nachtelijke sterren en de maan ……… Geïnspireerd door het enige Amsterdamse ‘nachtsprookje’, dat wij zojuist beleefden.

Lennard Roubos/Herbert van Hasselt

i.s.m. ‘We Live Here’

21 mei 2023