30 km zone per vandaag in Amsterdam!

Print Friendly, PDF & Email


Niet iedereen vindt het nodig, maar het schijnt nodig te zijn: 30 km in Amsterdam; en dat is nu ingegaan!

Op Vrijdag 8 december is op veel wegen in Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. In de straten waar u 30 kilometer per uur moet rijden, staan de vertrouwde 30 km/u-borden.

De nieuwe maximumsnelheid is best even wennen. Zeker voor mensen die dagelijks achter het stuur zitten. 30 kilometer per uur doe je voor je eigen veiligheid. En voor scholieren onderweg naar school, fietsers op weg naar hun werk, overstekers en voetballertjes in de buurt. Als we allemaal wat langzamer rijden, kan iedereen veilig en onbezorgd aan het verkeer deelnemen.

Veel mensen voelen zich onveilig
Het wordt steeds drukker op de weg en het fietspad. Ongeveer twee derde van alle mensen voelt zich onveilig in het stadsverkeer. Gemiddeld hebben we meer dan 3 ernstige ongelukken per dag. Daarom voeren we deze nieuwe maximumsnelheid op veel wegen in. 80 procent van de wegen is dan 30 kilometer per uur.

Wat verwachten we?
20 tot 30 procent minder ernstige ongelukken.
De overlevingskans van een voetganger die botst met een auto die 30 kilometer per uur rijdt is 10 procent hoger dan als die auto 50 kilometer per uur rijdt.
Bestuurders hebben meer tijd om informatie te verwerken en goed te reageren op onverwachte situaties.
Het verkeerslawaai halveert. De stad wordt stiller, en buiten zijn is prettiger.
Meer dan 4.000 borden
De nieuwe borden zijn al geplaatst. Daar zit nu nog de tekst ‘vanaf 8 december 30km/u’ op. We halen deze stickers in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 december weg. Op deze wegen geldt dan de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Ook fatbikes en scooters
De maximumsnelheid geldt voor iedereen op de rijbaan en het fietspad. Dus ook voor scooters en elektrische fietsen. Wie te hard rijdt, riskeert een boete.

Extra lijnen op de weg
Wegen die 50 kilometer per uur blijven, krijgen extra lijnen. Zo is het verschil duidelijk. Door het natte weer zijn nog niet alle wegmarkeringen aangebracht. We werken de komende tijd extra hard om het af te ronden.

Waar moet u maximaal 30 kilometer per uur rijden?
Kijk op 30 km/u in de stad.