Vergunning Mupi’s ingetrokken

Print Friendly, PDF & Email

mupig43Dinsdagmiddag 29 januari ontvingen wij van de bezwaarcommissie inzake de mupi’s (digitale reclamezuil) het volgende bericht:

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft vanochtend besloten – kort samengevat – om de (ontvankelijke) bezwaren tegen de verleende tijdelijke omgevingsvergunning voor de MUPI’s van JCDecaux B.V. gegrond te verklaren, het bestreden besluit te herroepen en de aanvraag alsnog te weigeren. Het schriftelijke besluit zal zo spoedig mogelijk worden verzonden.

Voorgaande bericht ontvingen wij om te voorkomen dat d’Oude Stadt als bezwaarmaker op grond van eventuele publiciteit op de hoogte zou raken van het besluit voordat we hierover van gemeentewege bericht zou hebben ontvangen. En die publiciteit liep meteen op volle toeren:

 • bericht: Einde aan zuilen met bewegende reclamebeelden in Centrum op amsterdam.nl
 • bericht: Centrum trekt vergunningen digitale reclamezuilen in op parool.nl
 • bericht: Stadsdeel Centrum wil geen digitale reclamezuilen en trekt vergunning alsnog in op AT5.nl

Stroperig
De werkgroep buitenreclame van d’Oude Stadt is al tijden bezig om de politiek te laten optreden tegen de verrommeling van de openbare ruimte o.a. door digitale reclamezuilen (Mupi’s). Op 14  maart nam de gemeenteraad de motie Ernsting aan, om bij het maken van beleid omtrent bewegende reclamebeelden op digitale schermen in de openbare ruimte alle bewegende beelden te verbieden (optie 2). Dus alleen stilstaand beeld! Want bewegende beelden zijn niet alleen video-filmpjes, maar ook geanimeerde stilstaande plaatjes, of foto’s, zoals invliegende teksten en objecten, om uw aandacht maar te vangen. En vele stilstaande beelden in een minuut, heeft dezelfde effecten als een filmpje, met dezelfde bezwaren.

Het stadsdeel Centrum nam op 22 maart 2018 een besluit omgevingsvergunning om tijdelijk (15 maanden!) 28 MUPI’s te plaatsen in het Centrum, die er voor het merendeel al lang stonden. Het wijkcentrum riep bewoners op om hen te helpen bij het maken van bezwaar. Die oproep werd vervat in: Observaties van mupilocaties door bewoners. Die observaties werden als bijlage gevoegd bij het bezwaarschrift van 24 april 2018 mede namens de werkgroep Buitenreclame van d’Oude Stadt. Die bezwaren werden behandeld in een hoorzitting op 26 juli 2018, samen met andere bezwaarmakers. Wij nemen kennis van de teksten van de pers, maar we wachten liever op de schriftelijke Beslissing op Bezwaar. Het gaat ons om de gronden. Wij voorzien dat JCDecaux het er niet bij laat zitten…….. Wordt vervolgd.

Bijlagen

 

2 reacties

 1. Wijkcentrum d'Oude Stadt schreef:

  Het is ook verschrikkelijk ingewikkeld. Het advies van de bezwaarcommissie is dinsdag 29 januari door het stadsdeelbestuur overgenomen, Dat besluit krijgen we nog.
  Onze bezwaren en die van anderen, o.a. de VVAB zijn gegrond verklaard. Dat zal niet betekenen dat ze met onmiddellijke ingang zullen verdwijnen, JC DeCaux zal vast in beroep gaan. Die Mupi bij de filmacademie was een van die 28.
  Het is wel een belangrijk besluit, Tegelijkertijd speelt de afhandeling van de motie Ernsting van vlak voor de vekiezingen 2018, om de bewegende beelden te verbieden. Natuurlijk haalt JC Decaux alles uit de kast om ook dat te voorkomen. Zie daarvoor de tweede bijlage in dit artikel. Aan de Wethouder en de Gemeenteraad zal het niet liggen.

 2. Buurtbewoner schreef:

  Er ontstaat bij mij wat verwarring bij bovenstaand bericht ‘Vergunning Voor Mupi’s Ingetrokken’.

  Een jaar of 3 gelee werd er zo’n onding op voetpad, naast het fietspad, oversteek Valkenburgerstraat, op het Mr Visserplein geplaatst. Misschien de drukste oversteek direct uit het centrum. Voor het onding moest overigens de enige goede plattegrond die Amsterdam nog had wijken.

  Gigantische opluchting toen rond september dat ding weg werd gehaald! (Hoewel de sokkel bleef. Werd direct als bar werd gebruikt, gezien de vele achtergebleven bierflesjes /blikjes. Tja, feestbeeststad 😉

  Sinds een week is het onding er weer, in VOLLE glorie, nog meer onrust dan er al ‘van nature’ op het plein heerst, in de rondte strooiend!!
  Dat terwijl de vergunning voor die ellendige Mupis toch werd ingetrokken?????