Oproep: een wormenhotel in jouw buurt

Print Friendly, PDF & Email

Op de Bantammerbrug is een wormenhotel geopend, een bak waarin wormen compost (wormenpoep) maken van ongekookt groente-, fruit- en licht tuinafval dat de bewoners aan de wormen geven. Dit wormenhotel is het eerste van een heuse hotelketen. Wilt u ook een wormenhotel? Neem dan contact op met het wijkcentrum.

In onze drukke binnenstad is een wormenhotel een ideale manier voor de bewoners om iets vrolijks voor de buurt te hebben. Een tegenwicht tegen het massatoerisme. Een manier om elkaar te ontmoeten. Een duurzaam buurtinitiatief. Als het op de Bantammerbrug (zie blz. 15) kan, dan kan het ook elders op de Wallen, in de Nieuwmarktbuurt en de Lastage. En in de Waterloopleinbuurt, de Valkenburgerstraat, op het Oosterdok en de De Ruyterkade. Maar waarom ook niet op, of in de omgeving van het Amstelveld? In de Leidsebuurt, de Weteringbuurt en de westelijke grachtengordel.

Ook in uw steeg, straat of op uw plein of gracht
Doe mee en laat ons weten of er een geschikte plek is bij u in de buurt om een wormenhotel te realiseren. Het wijkcentrum kan u ondersteunen als u dit voor elkaar wilt krijgen. Er zijn verschillende manieren: of u kunt via de gemeente (een gratis wormenhotel) op een wachtlijst komen voor een wormenhotel van de stichting Buurtcompost. Of u gaat met een groot hotel praten en stelt voor dat zij uw buurtproject sponsoren. Of u begint een crowdfundactie onder buurtbewoners en -ondernemers tot u voldoende geld heeft om een wormenhotel aan te schaffen, bijvoorbeeld gebouwd door Le Compostier. Welke manier u ook kiest, wij helpen u op weg. Met raad en daad of een klein startbedragje uit het ‘revolving fund wormenhotels’.

Het wormenhotel is niet openbaar. Dat kan niet in deze toeristische buurt. Als u mee wilt doen, meld u aan bij het wijkcentrum.

In de Jordaan zijn er al heel lang groenprojecten. Ook Zuid loopt op de binnenstad voor. Lees hier hoe bewoners van de Pijp hun straat groener en leefbaarder maken.

Bijdragen?
Wie wil bijdragen aan een groene, leefbare binnenstad kan zich aanmelden via het wijkcentrum, of een financiële bijdrage leveren door een bijdrage naar eigen keuze te storten op: NL03INGB0004871888 t.n.v. Wijkcentrum d’ Oude Stadt o.v.v. WORMENHOTELS. Het wijkcentrum is een ANBI stichting en u kunt uw donatie in mindering brengen op uw belastingaangifte. Op naar de hotelketen!

 


HOTEL
Welcome to our ‘worm hotel’ on Bantammer bridge. Here worms process compost from vegetable, fruit and garden waste. Neighbourhood people fertilise their tiny street and tree gardens with it.

The hotel has been realised by local residents of this extremely crowded neighbourhood, with the help of sponsors Vondel Hotels, toko Dun Yong and the municipality of Amsterdam. Many residents donated money and feed the worms. Please feel free to take a picture of this unique sustainable place in the city of Amsterdam and share it on social media.